Foto: Instagram/buducnostsrbijeav, TopFoto / Topfoto / Profimedia

Deca iz Gračanice danas su u Predsedništvu Srbije pevala rođendansku pesmu Aleksandru Vučiću, što je prema mišljenju sociologa i politikologa klasičan primer zloupotrebe dece u političke svrhe. Predsedniku vučiću ovo nije prvi put - tokom kampanje za minule izbore, REM je zabranio jedan spot SNS u kom se pojavljuju deca. Na ovaj način, smatraju oni, deca se pripremaju za kult obožavanja predsednika Vučića, a on je sa druge strane poslao poruku biračima kako uvek misli i na najmlađe. Zaštitnik prava građana Zoran Pašalić, međutim, u ovome ne vidi ništa loše.

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću danas je rođendan, a ovom prilikom su u zgradu Predsedništva došla deca iz Gračanice, koja su mu otpevala pesmu i donela tortu.

Vučić se na Instagramu pohvalio da mu je ovo najlepša čestitka, a snimak na kojem mališani pevaju predsedniku objavljen je i u dnevniku televizije sa nacionalnom frekvencijom.

„Najlepšu tortu i poklone, uz moje najbliže, donela su mi deca sa Kosova i Metohije. Ovi anđeli sa svojim roditeljima žive u Gračanici i vole Srbiju beskrajno mnogo. Hvala im na divnoj pesmi i velikom srcu“, napisao je Vučić na svom Instagram profilu „budućnostsrbijeav“.

Foto: TANJUG/ INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV

Sociolog kulture Ratko Božović kaže da je ovde reč o klasičnoj zloupotrebi dece u političke svrhe.

„Da, ta deca su sigurno sama izrazila želju da dođu, sigurno je to bila njihova odluka. Šalim se, naravno. Deca su nagovorena i dovedena tu. To je sasvim sigurno zlouptreba dece. Reč je prosto o pripremi dece za kult obožavanja ličnosti Aleksandra Vučića. Misli se na sve, ne samo na sadašnjost, nego i na budućnost, a ovo je nastavak hiperljubavi nacije prema predsedniku“, kaže Božović.

Foto: NOVA S

Kako dodaje, u Srbiji nas ništa više ne sme iznenaditi.

„Sve je ovde okrenuto naglavačke i ne može biti normalno. A za normalnost nema mesta“.

Stručnjak za komunikacije i politikolog Nikola Parun kaže da sve neodoljivo podseća na nekadašnju proslavu Dana mladosti.

Foto: N1

„To je politička tradicija kod nas, a ova proslava rođendana predsednika uveliko podseća na Dan mladosti kada su najmlađi bili zaduženi za to da čestitaju rođendan predsedniku. Neretko političar ima specijalni politički marketing, koji uključuje najmlađe. Tako da između posete školi kada se političar slika sa decom, u okviru kampanje i ovoga što smo danas videli nema velike razlike. U svakoj kampanji postoji uključivanje maloletnih lica, a to je problematično pored toga što su maloletni i zbog toga što se na ovaj način koriste za slanje poruke da predsedik misli na slabe, ali i na one čije vreme tek dolazi. To jeste korišćenje dece u političke svrhe, a to nikada nije dobro“, ocenjuje Parun.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić, sa druge strane, u ovome ne vidi koriđćenje dece u političke svrhe.

Zoran Pašalić Foto:Zoran Mrđa/ FoNet

„Deca pevaju, rođendan je predsedniku. Ne vidim nikakvu političku konotaciju u ovom snimku. Deca čestitaju rođendan, predsednik se zahvaljuje i pesma koju pevaju nema nikakvu političku pozadinu, a nema je ni u načinu na koji im se predsednik zahvaljuje“, navodi Pašalić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare