Dan nakon što se pojavio snimak razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i bivše direktorke Tanjuga Branke Đukić, u kojem joj diktira pitanje koje treba da mu postavi, zavladao je muk. Ovim povodom ne oglašavaju se ni Vučić, ni Đukić, a ni medijska služba predsednika države.

Snimak je objavio Ekološki ustanak na Jutjubu.

Razgovor se, kako kažu, desio 2017. godine, kada je u Severnoj Makedoniji došlo do velike krize.

Tog 27. aprila pristalice pokreta “Za zajedničku Makedoniju” upale su u Sobranje, nakon što je opozicioni Socijaldemokratski savez zajedno sa nekoliko partija Albanaca sačinio parlamentarnu većinu. Talat Džaferi izabran je za predsednika Sobranja. Pri nasilnom upadu, deo mase se fizički obračunao sa nekima od poslanika, pri čemu je više njih ozbiljno povređeno, uključujući i lidera socijaldemokrata, a kasnijeg premijera Zorana Zaeva. U gužvi je bilo i više povređenih novinara i kamermana.

Tim povodom je došlo do razgovora Aleksandra Vučića i bivše direktorke Tanjuga, koji je tekao ovako:

Aleksandar Vučić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Vučić: Halo?

Đukić: Evo, može…

Vučić: Postavi mi pitanje kako komentarišem i kakva je moja poruka? Mora da ide s pitanjem.

Novinarka: Dobro, dobro… Dakle, gospodine predsedniče Vlade i izabrani predsedniče Srbije, kako komentarišete zbivanja u Makedoniji?

Onda sledi pauza, pa se ponovo uspostavlja veza.

Vučić: Halo?

Đukić: E, hoćemo da ponovimo?

Vučić: Ide, Branka, kao pitanje tvoje kako komentarišem ovo i šta je moja poruka građanima Makedonije.

Đukić: Dobro, evo krećemo. Gospodine predsedniče Vlade Srbije i izabrani predsedniče, kako komentarišete događaje u Makedoniji i šta bi bila vaša poruka građanima Makedonije?

Vučić: Pre svega, kao predsednik Vlade Srbije i ako hoćete izabrani predsednik Republike Srbije uvek sam činio sve za održavanje najboljih odnosa između Beograda i Skoplja, između Srbije i Makedonije. Mislim da građani Makedonije to dobro znaju i poštuju način na koji se Republika Srbija odnosila prema građanima…

Na kraju snimka, novinarka pita “je’ l to to”?

“To je to i to je veoma važno da se pusti…”, odgovara Vučić.

Pročitajte još...

Autentičnost snimka potvrđuje i izveštaj Tanjuga od 27. aprila 2017. godine o situaciji u Makedoniji. Ono što piše u izveštaju identično je onome što je Vučić govorio na snimku.

“Aleksandar Vučić je, na pitanje Tanjuga da prokomentariše večerašnje događaje i sukobe u Skoplju, rekao da je uvek kao predsednik Vlade Srbije i kao izabrani predsednik činio sve za održavanje najboljih odnosa između Beograda i Skoplja, između Srbije i Makedonije. Premijer je rekao da smatra da građani Makedonije dobro znaju i da poštuju način na koji se Republika Srbija odnosila prema građanima Makedonije, ali i prema državi Makedoniji. Veoma sam zabrinut zbog svih večerašnjih događaja i moja jedina poruka je, a mislim da ljudi u Makedoniji to znaju, da ih zamolim da sve probleme i nesuglasice rešavaju na miran način, da, ako imam bilo kakvo pravo, kažem da je smirivanje situacije u najvećem interesu Makedonije i njenih građana, a sve druge stvari i problemi mogu da se rešavaju za pregovaračkim stolom, na miran način, u mirnoj atmosferi“, piše u izveštaju Tanjuga.

Što se autentičnosti snimka tiče, zaposleni u video sektoru na našem portalu smatraju da najverovatnije nije bilo nikakvih “intervencija”

“Snimak deluje kao da nije montiran, razgovor se vodi u kontinuitetu, šumovi su konstantni i nema nikakvih preskakanja. Međutim, kada se audio snimak ubaci u program, on može da se „prepakuje“ i da deluje kao da nije montiran, tako da moramo da ostavimo prostora i za tu mogućnost”.

Da li je snimak montiran ili ne, najbolje znaju učesnici ovog razgovora. Zato je redakcija portala Nova.rs poslala pitanja bivšoj urednici Tanjuga Branki Đokić, Predsedništvu Srbije i savetnici za medije Aleksandra Vučića Suzani Vasiljević.

Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili nijedan odgovor.

Inače, Đukić je iz Tanjuga otišla 2021. godine nakon što je firma “Minacors media”, čiji su zakonski zastupnici pevač Željko Joksimović i manja Grčić, preko firme “Tačno” kupila prav da koristi žig i imovinska prava Tanjuga.

Ona tada nije želela da govori o razlozima odlaska.

Đukić je 7. oktobra iste godine imenovana za savetnika predsednika Aleksandra Vučića za javne politike.

BONUS VIDEO: Vučić namigunuo, Martinović se izvinio 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare