Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk

Nikoleta Mirović, supruga brata pokrajinskog premijera i funkcionera SNS Igora Mirovića, postavljena je pre nedelju dana na sednici vojvođanske vlade za zamenika pravobranioca Autonomne pokrajine Vojvodine i to na period od pet godina.

Njeno imenovanje na ovu funkciju u Pravobranilaštvu Vojvodine objavljeno je u Službenom glasniku APV, a Rešenje je potpisao Mihalj Njilaš, potpredsednik Pokrajinske vlade.

Ovu informaciju za portal Nova.rs potvrdio je i vojvođanski premijer Igor Mirović, koji je naveo da se on izuzeo iz odlučivanja u tom slučaju.

„Tačno je da je supruga mog brata postavljena za zamenika pravobranioca. Ona ispunjava sve uslove koji su predviđeni za imenovanje. Ja sam se izuzeo iz odlučivanja sa te sednice i o svemu je sa dokumentima obaveštena Agencija za borbu protiv korupcije zbog sukoba interesa“, navodi Mirović za naš portal.

Postavio brata u NO Voda Vojvodine

Upravo zbog sukoba interesa pokrajinski premijer našao se u centru pažnje javnosti pre dve godine, jer je postavio svog brata Predraga Mirovića za člana Nadzornog odbora u Javnom vodoprivrednom preduzeću Vode Vojvodine. Rešenje o imenovanju je potpisao upravo Igor Mirović i to na sednici kojom je sam predsedavao.

Sajt Peščanik je o ovoj temi izvestio, da bi Agencija za borbu protiv korupcije, nakon postavljenog pitanja novinara, počela da proverava da li su ispunjeni uslovi za pokretanje postupka.

Osam meseci kasnije, u oktobru 2017, bivša direktorka Agencije Majda Kršikapa, potpisala je rešenje kojim se Miroviću izriče najblaža od tri moguće mere – mera upozorenja.

U Rešenju Agencije koje je dostavljeno Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pisalo je da je Mirović imenovanjem svog brata doveo sebe u sukob interesa i „podredio javni interes privatnom, iskoristivši javnu funkciju za sticanje pogodnosti za povezano lice, i stvorio odnos zavisnosti prema licu koje može da utiče na njegovu nepristrasnost u vršenju javne funkcije predsednika Pokrajinske vlade, čime je ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije“.

Agencija je mogla da traži Mirovićevu smenu, odnosno da donese preporuku za njegovo razrešenje, ali, kako je bilo navodeno u obrazloženju Agencije, ona je “posebno cenila činjenicu” da je Predrag Mirović razrešen sa mesta člana Nadzornog odbora pre pokretanja postupka za odlučivanje o povredi Zakona o Agenciji, pa je zbog toga izrekla blažu meru.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare