Klemen Grošelj Foto: N1

Poslanik Evropskog parlamenta iz Slovenije Klemen Grošelj kaže za N1 da je Izvešaj Evropske komisije platforma na kojoj se gradi sva politika prema zemljama koje žele da budu članice EU i da se zato očekuje da budu objektivni i verodostojni. "Ako se nešto ulepšava, ako dolazi do nekih razlika, to pravi problem ne samo Evropskoj uniji, već i evropskoj javnosti i javnosti zemalja potencijalnih članica", rekao je on i dodao da su zbog toga poslanici više političkih grupacija u Evropskom parlamentu zatražili objašenje od Evropske komisije.

„Tražimo jasan stav EK, da su svi izveštaji kredibilni i da se na tim podacima može graditi politika EU i svih zemalja koje su potencijalne članice“, rekao je.

Grošelj je pojasnio šta je najveća razlika između onoga što je čuo i video u Izveštaju od onoga na terenu.

„Najveći izazov pred nama parlamentarcima je Izveštaj koji kaže da je postignut napredak u vladavini prava, a imamo druge informacije sa terana koje kažu da se nisu pomakle nimalo. Važna je implementacija, da se stvari menjaju na terenu“, kazao je on i osvrnuo se na komesara za proširenje i susedsku politiku Olivera Varheljija, ko je označen kao neko ko favorizuje Srbiju uprkos njenom slabom napretku.

„Najviše se bojim da komesar prati neke ciljeve koji su više vezani za Budimpeštu nego za Brisel, želimo da je svaki komesar svestan da radi u korist građana EU, a ne zemlje članice EU, takav je status komesara. Sve što je zapisano treba da je odraz realnosti neke zemlje koja želi u EU, sve rasprave oko toga kakav je Izveštaj se čita i sluša u EU, neke zemlje članice imaju probleme zbog javnog mnjenja oko proširenja – ako bude pitanja kredibilnosti oko Izveštaja to će se produbiti, moramo izbeći još jaču blokadu procesa proširenja“, rekao je poslanik EP.

Grošen je ocenio i dijalog vlasti i opozicije u Srbiji, pod posredovanjem evroparlamentaraca.

„Ja uvek pratim ono što se realizuje u stvarnosti, imate razne političke dogovore. U Srbiji se mnoge stvari obećaju, dogovore, ali se stvari na terenu ne promene i to me brine. EU nije savršen sistem, ima mnogo nedostataka, brine me što se u Srbiji zakoni prihvataju, ali se stvari na terenu ne menjaju“, rekao je.

Govoreći o rezultatima izbora u Severnoj Makedoniji i ostavci premijera Zorana Zaeva, Grošelj kaže da su oni odraz političke realnosti.

„Bugarska je iracionalno blokirala Severnu Makedoniju, zbog unutarpolitičkih interesa, i Slovenija je imala neka otvorena pitanja sa Italijom pa smo doživeli blokadu. Sada je pala proevropska Vlada, Severna Makedonija se vratila u prošlost. U Ervopskoj uniji imamo političke snage koje kroz proces proširenja ne žele čvršću EU, nego slabiju, Mađarska i Orban igraju važnu ulogu“, kazao je on i dodao da Evropska unija snosi deo odgovornosti za ono što se desilo u Skoplju, ali da EU nema formalnih sredstava koja mogu da prisile neku zemlju da prestane da uslovljava neku drugu zemlju u prosecu proširenja, rekavši da Evropsku uniju čine suverene zemlje.

Bonus video: Sve teži život za demokratiju u Srbiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar