Lukas Mandl Foto:EU/Wolfgang Tucek

"Pošto su srpski lideri napravili grešku da se ne pridruže "beskrvnoj" odbrani od krvavog ratnog napada, odnosno sankcijama (protiv Rusije, prim. aut.) i u tom pogledu izabrali pogrešnu stranu po mnogo širem pitanju, celi svet je osetio da postoji problem u vašoj zemlji, koja traje već mnogo duže. Zbog toga sada mnogi pomno prate ponašanje države Srbije, a to indirektno privlači pažnju i na neprihvatljivi odnos (Srbije) prema Kosovu, koji traje već mnogo godina“, objašnjava u intervjuu za Danas Lukas Mandl, poslanik Evropskog parlamenta.

Mandl je poslanik koji je podneo amadman na izveštaj Vladimira Bilčika, o Srbiji, a koji poziva da sporazum Beograda i Prištine, u okviru briselskog dijaloga, treba da bude zasnovan na „međusobnom priznanju Srbije i Kosova“, što je izazvalo dosta negativnih reakcija domaćih vlasti. Takođe, Mandl je poslanik iz grupacije stranaka Evropske narodne partije (EPP), dolazi iz Austrije, i član je delegacije EP za odnose sa Kosovom.

„Neki delovi srpske javnosti su ti koji insistiraju na stavu koji je veoma iracionalan, a nakon onoga što se desilo tokom ratova, neki ljudi to smatraju i pretećim. Kosovo je država. Republika Kosovo je najmlađa država u Evropi koja služi svom narodu i traži svoj put u međunarodnu zajednicu sa impresivnim stavom, dok je prečesto tretirana nepravedno. Srbija će morati da stane na stranu slobodnog sveta, jer i građani Srbije zaslužuju slobodu, demokratiju i vladavinu prava. Slobodni svet je na udaru. Evropski parlament je još 1. marta izglasao ogromnom većinom rezoluciju koja iznosi „duboku zabrinutost” za ponašanje Srbije u vezi sa agresorskim ratom koji je pokrenuo režim u Kremlju“, kaže Mandl i dodaje:

„U poređenju sa drugim pogrešnim izborima nekih srpskih donosioca odluka, priznavanje Republike Kosovo biće manje pitanje za Srbiju, ali veliko pitanje za najmlađu evropsku državu, koja pokazuje mnogo više posvećenosti evropskim vrednostima. Ali mala grupa država u Evropi i celom svetu vezuje svoju odluku o priznanju nezavisnosti sa odlukom Srbije. Sa njihove strane, i od strane njihove susedne države Srbije, međusobno priznanje će biti važno za građane Kosova, bez obzira da li oni vode poreklo od ove ili one nacionalnosti. Pred građanima Srbije je svetla budućnost, ako krenu putem na kome je „uzajamno priznanje“ obavezan korak“.

Opširnije u tekstu Danasa.

BONUS VIDEO: Međustranacki dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (5)