Šef Odbora Bundestaga za saradnju sa Zapadnim Balkanom Josip Juratović rekao je za dnevni list “Nova” da je predsednik Aleksandar Vučić “najveći kočničar” Srbije na putu ka Evropskoj uniji, te da razume njegovu potrebu da često pominje Angelu Merkel, bivšu nemačku kancelarku, s obzirom na to da se sada nalazi pod velikim pritiskom i da se više ponašanje njegove vlasti ne toleriše.

On dodaje da nikada nije bila ozbiljnija situacija prema Srbiji i Zapadnom Balkanu kao što je to sada slučaj i da je dolazak Borisa Pistorijusa u Beograd, njegovog stranačkog kolege (Socijaldemokratska partija Nemačke, SPD prim.aut) poruka da je Berlin ozbiljno posvećen ulasku ovog dela Evrope u Evropsku uniju.

PROČITAJTE JOŠ...

“Ovo je jasan signal da podršku koju je Nemačka neće staviti na kocku podršku koju je do sada davala regionu. Drugo je pitanje mira i sigurnosti  i na ovaj način se šalje poruka da će Berlin sve učiniti da se mir i stabilnost održe”, naglašava Juratović.

Sagovornik našeg lista objašnjava da aktuelna vlast u Nemačkoj, za razliku od prethodne oličene u kancelarki Angeli Merkel, ne želi da toleriše to što vlast u Srbiji ne ispunjava ranije preuzete obaveze i da neće imati strpljenja za objašnjenja koja, kako kaže, nemaju utemeljenje.

Juratović se osvrnuo i na javne istupe predsednika Vučića koji neretko ističe da mu je bilo mnogo lakše da je Merkel bila na vlasti.

“Meni je potpuno jasno da on takav način komuncira, jer je pod pritiskom. Angele Merkel više nema i ona ne igra više nikakvu političku ulogu. Od njenog vremena se politička situacija, globalno, bitno izmenila. Ne znam kako bi ona sada reagovala na sve to. U međevremenu imamo rat u Ukrajini, globalna previranja i niz problema. Tamo gde su osetljiva područja, a to je svakako Zapadni Balkan, više ne možete gledati kroz prste. Za razliku od politike Angele Merkel, mi nismo za stabilokratiju na račun demokratije”, objašnjava Juratović.

Promena vlasti u Nemačkoj i sve češće kritike iz te države zbog demokratskih nedostataka vlasti u Srbije nije značajno uticalo na rešenost zvaničnog Berlina da deo Evrope kojem pripada Srbija postane pupravni član Evropske unije.

“Želim da svima stavim do znanja kako razmišlja Nemčka i njena javnost, pošto stalno se govori da smo mi protiv Srbije…Mi nipošto nismo protiv Srbije, a naročito nismo protiv srpskog naroda. Mi želimo da Srbija postane članica Evropske unije, a uslovi za taj ulazak su prilično jasni, a najveći kočničar ispunjavanja tih uslova je upravo predsednik Aleksandar Vučić”, podvlači Juratović.

Foto: Monika Skolimowska / AFP / Profimedia

Da je Srbija miljama udaljena punopravnog članstva u EU i da je daleko od razvijenih demokratija svedoči i Rezolucija Evropskog parlamenta o nedavno održanim izborima u kom se traži međunarodna istraga zbog brojnih nepravilnosti. U pomenutom dokumentu Evroposlanici su osudili i ponašanje predsednika Vučića i premijerke Ane Brnabić koji su aktivno vodili kampanju, putem režimskih glasila, protiv međunarodnih posmatrača, nezavisnih medija i opozicije.

Juratović smatra da je ovom odlukom dat jasan signal i Evropi i Beogradu.

“Logično da to sve mora proći strukture i institucije i da će to duže trajate. U svakom slučaju je dat veoma jasan signal i pritisak na Vučića će biti sve veći i da će morati da povede računa šta radi ubuduće. Ne bih da iznosim očekivanja koja neće imati pokrića, jer je u prošlosti bilo mnogo priča vezanih za Zapadni Balkan i mnogo puta su se davale nade ljudima koje kasnije nisu ostavarene. Ono što sa sigurnošću mogu da kažem da nikada nije bila ovako ozbiljna situacija prema Srbiji i Zapadnom Balkanu kao što je to sada slučaj. Globalna situacija je toliko ozbiljna da više nema prostra za igru i ne može se više nikome gledati kroz prste”, podvlači na kraju razgovora za Novu poslanik Bundestaga.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare