Foto: E-Stock_dusan_milenkovic; Rajko Ristić

Jezikom sportskih skauta rečeno, poslanički klub Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) biće ove parlamentarne jeseni politička grupacija koju bi trebalo pomno pratiti. Ne zbog ideologije i legislative koju će predlagati, nego zbog definitivno najšarenije ekipe koja se u njemu skupila.

Šta se, dakle, desi kada se na jednom mestu spoje direktorka „Pošte“, bivši obaveštajac i funkcioner BIA, novinar i rijaliti učesnik i mladi penzionerski prestolonaslednik? Sastav poslaničke grupe PUPS zvuči kao početak vica i zbog toga bi njihovo delovanje u Narodnoj skupštini trebalo pomno pratiti.

Ovo su najatraktivnija imena na spisku.

PROČITAJTE JOŠ...


Rijaliti-zvezda

Aleksandar Sale Jovanović, bivši glavni urednik portala “Telegraf”, novinar je i bivši učesnik rijalitija “Farma”, o kojem je napisao i knjigu “Sve tajne Farme”. U javnosti je poznat i po incidentu koji je izazvao na košarkaškoj utakmici, kada je na meču između Crvene Zvezde i Partizana 2013. godine košarkaškom loptom gađao trenera Partizana Duška Vujoševića. Ovaj potez naišao je na opštu osudu javnosti, i sportske i ukupne.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Jovanović je definitivno najveće iznenađenje na listi, s obzirom da nije bilo poznato da je politički aktivan, a kamoli da je simpatizer PUPS.

Obaveštajac

Nakon dugogodišnje karijere u policiji i RDB, odnosno BIA Draganu Markoviću je kao kandidatu PUPS-a na listi SNS-a potvrđen mandat narodnog poslanika.

Dragan Marković Markoni Foto: Rajko Ristić

Mediji pišu da je od početka bio blizak rukovodstvu PUPS, ali je, kao i Jovanović, bio potpuno nevidljiv u funkcionisanju stranke (makar u javnosti). Ipak, Marković je makar penzioner, pa se bar tako uklapa u poslanički klub. A pre penzionisanja obavljao je funkciju savetnika direktora policije, radio u zloglasnom RDB iz Miloševićevog vremena, ali i u reformisanoj BIA.

Šta će biti njegova konkretna funkcija u Skupštini za sada nije poznato.

PROČITAJTE JOŠ...

Direktorka

Direktorka „Pošta Srbija“ karijeru je počela na mestu sekretarice presednika PUPS Milana Krkobabića, a dogurala je da bude njegova naslednica u jednom najvećih i najbogatijih javnih preduzeća. Krkobabić je poziciju u „Pošti“ nerado napustio, ali nije mogao istovremeno da bude i ministar i direktor. Dugogodišnja bliska saradnica lidera PUPS došla je na njegovo mesto sa pozicije specijalnog savetnika u „Pošti“ i platom (u to vreme) od 186.588. dinara.

Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO; Mira Petrović

U zvaničnoj biografiji na sajtu Skupštine piše da je specijalista strukovni ekonomista. mediji su o njoj najviše pričali tokom štrajka radnika pošte, kada su na površinu isplivale afere vezane pre svega za plate zaposlenih.

Prestolonaslednik

Stefan Krkobabić, funkcioner Partije ujedinjenih penzionera, sin Milana i unuk pokojnog Jovana Krkobabića, po prvi je put postao poslanik u Narodnoj skupštini. Iza sebe ima nekoliko kontroverznih odluka, a jedna od njih je vezana za njegovo direktorovanje u JP „Stara planina“. Šta je tačno mladića na rubu tridesetih godina preporučilo za ovu poziciju teško je reći, ali je Agencija za borbu protiv korupcije jasno rekla da se u tome mogu videti „otisci prstiju“ njegovog oca Milana, predsednika PUPS.

Stefan Krkobabić
Stefan Krkobabić Foto: E-Stock/Caslav Vukojicic

“Blic”, takođe, u februaru ove godine, piše da je direktorka “Pošte” Mira Petrović podigla platu Stefanovoj devojci, izvesnoj G. T, iako, navodno, za to nije imala osnova.