Foto: N1

Narodna skupština okrnjena je izostankom opozicije, ali njen predsednik - makar po slovu zakona - i dalje predstavlja praktično treću najmoćniju političku ličnost u zemlji (odmah iza predsednika i premijera). Već to što uprkos jasnoj većini Skupština juče nije ni glasala o novom predsedniku pokazuje koliko je zavisna od volje najveće stranke u zemlji i njenog lidera. Ipak, dva kandidata vrebaju svoju šansu.

U pitanju su dva Vladimira – Marinković, koji je od 2014. godine obavljao funkciju potpredsednika Skupštine, i Orlić, potpredsednik poslaničkog kluba SNS.

PROČITAJTE JOŠ...

Vladimir broj 1: Firma sa prljavim detektivom

Bivši potpredsednik parlamenta Vladimir Marinković, u SNS je stigao iz Ljajićeve stranke preko koje je osvojio poslanički mandat 2012. godine. Prva i najveća afera vezana za Marinkovića tiče se njegove privatne konsultantske agencije „VD kolektiv 2010“. Partner Marinkoviću u firmi bio je Ranko Vukomanović, privatni detektiv kom se početkom dvehiljatih sudilo za krađu automobila, odnosno za članstvo u grupi koja je se bavila ovim kriminalom. Slučaj protiv njega zastareo je.

Foto:N1

Kako je KRIK pisao, zvanje menadžera u bankarstvu Marinković je stekao na Univerzitetu „Braća Karić“ gde je 2008, za godinu dana, završio doktorske studije. Iste godine postao je direktor beogradske Visoke strukovne škole za preduzetništvo, među čijim vlasnicima su bile kompanije biznismena Bogoljuba Karića. U istoj školi predaje i njegov otac Darko Marinković. Jedan od objavljenih radova mu je i udžbenik „Etika kao društvena praksa“ koji je napisao zajedno sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem, a u kojem su analizirali nemoralne pojave u društvu.

Jedan od medijskih natpisa govorio je i o tome da je Marinković ponavljao prvi razred srednje škole, ali je potpredsednik Skupštine to demantovao za Nova.rs:

„“Ne znam o čemu se radi, nisam to video, to je glupost naravno i u svakom slučaju ću podneti tužbu”, izjavio je Marinković za naš portal.

PROČITAJTE JOŠ...

Vladimir broj 2: Otimanje poslova profesorkama

Potpredsednik poslaničkog kluba SNS takođe je opterećen aferama, konkretno jednom – angažovanjem u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji, istoj školi u kojoj je niz profesorki izgubilo posao zbog angažovanja funkcionera SNS.

Orlić je, prema svom priznanju, odustao od angažovanja u školi nakon što je priča isplivala u javnost, ali su BIRN i N1 u maju objavili da ponovo radi u školi u kojoj je bio nezakonito angažovan, a primanja nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

Kako prenosi javno.rs, nakon što je njegov prethodni angažman prosvetna inspekcija 2018. ocenila kao nezakonit, Orlić je ponovo angažovan od decembra 2019. Ipak, te prihode nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije što je po zakonu u obavezi da učini. Poslednji izveštaj pokazuje da je u oktobru 2018. godine prijavio da više ne prima platu iz ove škole u kojoj je tada radio od februara do septembra 2018. i za to primao mesečnu platu od 40.000 dinara.

Foto: N1

Osim toga, Orlića na mesto predsednika Skupštine preporučuje i upornost i strastvenost u „obračunima“ sa opozicijom. Na talasu medijskih debata na koje je SNS pristao krajem prošle i tokom ove godine, Orlić je bio u prvim redovima onih koji su „ukrstili koplja“ sa predstavnicima opozicije. Način na koji je to činio preporučuje ga za mesto predsednika Skupštine.

Čeka se Vučić

Kao i obično, o tome ko će na čelo skupštine – odlučiće predsednik. 

Čekanje na tu odluku i jeste uzrok zastoja u radu najvažnijeg zakonodavnog tela u zemlji u kojoj su institucije podređene volji predsednika države i najveće stranke. Zato se, očekivano, Skupština ponovo ponižava i pokazuje joj se ko je pravi “gazda”. To je, usotalom, predsednikov manir, potpuno identično ponaša se i prema konstituisanju Vlade.

Odugovlačenje sa formiranjem novog saziva i izbora rukovodstva u ovim okolnostima samo je nastavak trenda, odugovlačilo se na isti način sa sazivanjem sednice Skupštine proletos kada je bilo potrebno potvrditi odluku o uvođenju vanrednog stanja, rekla je nedavno za portal Nova.rs Tara Tepavac iz Crte.

Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

“To samo pokazuje nemoć Skupštine i građanima šalje poruku da Skupština nije toliko bitna, da se može bez nje čak i u vanrednim okolnostima kao što je pandemija Korona virusa. Ono što nas plaši je da ovim vladajuća većina pokazuje gde vidi mesto institucijama”, kaže ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare