Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Poslanici u Skupštini Srbije raspravljaju o Predlogu zakona o budžetu za 2023, koji između ostalog predviđa ogroman iznos za pokrivanje duga EPS-a i Srbijagasa. Takođe, budžetom za narednu godinu predviđen je rast penzija i plata u državnoj upravi, kao i velika izdvajanja u infrastrukturne projekte, poput izgradnje nacionalnog stadiona. Prema računici našeg portala, ukupna izdvajanja za Kosovo iz državne kase iznosiće najmanje 125,5 miliona evra.

Pred poslanicima u republičkom parlamentu nalazi se zakon o budžetu za narednu godinu, kojim se predviđe trošenje novca u 2023.

Fiskalni savet objavio je da se i ovim zakonom pokazalo da ogroman trošak ide na pokrivanje dugova javnih preduzeća – EPS-a i Srbijagasa. Kako navode, za ovu namenu u budžet je uključeno 1,2 milijarde evra, što je, prema njihovoj oceni, neposredna posledica neuspešnog poslovanja ta dva preduzeća.

EPS-u je u budžetu dodeljeno 85 miliona evra za nabavku rudarske mehanizacije, a pojavila se i nova stavka na subvencijama od oko 130 miliona evra i to za ublažavanje posledica energetske krize.

Fiskalni savet objavio je i da je za narednu godinu predviđen brži rast penzija i plata u javnom sektoru. Plate će da porastu za 12,5 odsto, a zarade profesionalnih vojnih lica za 25 procenata.

Stadion od 540 miliona evra

Kako je Nova.rs pisala, rebelansom za ovu godinu, ali i zakonom o budžetu za sledeću, predviđeno je uzimanje dva kredita za potrebe izgradnje nacionalnog stadiona. Tako će za potrebe projekta za izgradnju urbane infrastrukture i nacionalnog stadiona sa pristupnim saobraćajnicama biti uzet zajam od čak 350 miliona evra. Takođe, biće podignut još jedan kredit od 190 miliona evra, a za „projekat izgradnje linijske infrastrukture za potrebe razvoja nove oblasti u okviru izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona sa pratećim sadržajima u Surčinu“.

Nacionalni stadion
Nacionalni stadion. Foto: Ministarstvo finansija

To znači da će nas izgradnja stadiona koštati najmanje 540 miliona evra.

U zakonu o budžetu za 2023. takođe piše da će sa razdela Ministarstva finansija sledeće godine u te svrhe biti potrošeno 7,691 milijarda dinara ili oko 65,2 miliona evra.

Sva izdvajanja za Kosovo

Sudeći po podacima iz budžeta, za Kosovo i Metohiju u narednoj godini biće potrošeno 125,5 miliona evra ili oko 340.000 dinara dnevno.

Najviše novca biće izdvojeno preko Kancelarije za KiM. Kako se vidi u predloženom budžetu, ona će na raspolaganju imati iznos od oko 11,2 milijardi dinara ili oko 94,8 miliona evra. Budžet Kancelarije u 2022. bio je oko tri milijardi dinara manji.

Portal Nova.rs je pisao i da je država ugovorila kredit od 79,9 miliona evra sa sa francuskom bankom BNP Paribas, a tim novcem finansiraće rušenje starog mosta preko Save i gradnju novog. U budžetu piše da će u 2023. za izgradnju tog mosta biti izdvojeno oko 4,4 milijarde dinara ili oko 38 miliona evra.

Preko te institucije izdvaja se novac za tamošnje srpske institucije, zdravstvo, školstvo…, ali i za podršku “unapređenja kvaliteta života srpskog i nealbanskog stanovništva na KiM”. Takođe, preko Kancelarije za KiM finansira se i “zaštita kulturne baštine, podrška SPC i kulturnim aktivnostima” i to u iznosu od oko 304 miliona dinara.

Drugi po redu najveći iznos izdvaja se preko Ministarstva prosvete, a za podršku rada Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. U te svrhe iz budžeta će biti potrošeno oko 3,4 milijarde dinara (29,1 million evra), što je za oko 300 miliona više nego u ovoj godini.

Foto:Nova.rs

SPC na Kosovu će dobiti novac i preko Ministarstva pravde, odnosno preko Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama. Tako u budžetu za 2023. piše da će 63,5 miliona dinara (oko 538.000 evra) biti izdvojeno za podršku sveštenstvu i monaštvu na KiM.

Za podršku informisanju građana na teritoriji kiM na srpskom jeziku biće potrošeno oko 10,3 miliona dinara (oko 87.000 evra).

Iz kase građana finansira se i pet okruga na prostoru južne pokrajine: – Kosovski upravni okrug sa 18,7 miliona dinara ili oko 159.000 evra, Pećki upravni okrug sa 6,7 miliona dinara ili oko 57.000 evra, Prizrenski upravni okrug sa 7,9 miliona dinara ili oko 67.500 evra, Kosovsko – mitrovački upravni okrug sa 13,5 miliona dinara ili oko 114.000 evra i Kosovsko – pomoravski upravni okrug sa 14,4 miliona dinara ili oko 112.000 evra.

Takođe, uz sve to, iz budžeta se izdvaja novac za Kаncelariju za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini. Predviđeno je da u te svrhe tokom 2023. bude potrošeno 43,3 miliona dinara ili oko 367.000 evra.

BONUS VIDEO Orlić brutalno ućutkao poslanicu Parlić, pa optužio poslanike opozicije da seku drveće da prave flajere

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar