Izabrana nova Vlada, ministri položili zakletvu

Politika 28. okt. 202019:56 > 20:4612 komentara
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su večeras, većinom glasova, novu Vladu Srbije, nakon čega su premijerka Ana Brnabić i ministri položili zakletvu čime zvanično počinje da teče njihov mandat.

Za program nove vlade i predlog za predsednika i njene članove javnom prozivkom, glasalo je 227 poslanika, dok je pet poslanika bilo protiv. Uzdržanih nije bilo. Sednici je prisustvovalo 232 poslanika.

Nakon glasanja premijerka Ana Brnabić i ministri su položili zakletvu čime zvanično počinje da im teče mandat.

Vlada Srbije ima 21 resor, među kojima su tri nova koja se tiču brige o selu, o porodici i demografiji i ljudskim i manjinskim pravima i društvenom dijalogu, kao i dva ministra bez portfelja.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zakletvu su položili premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali,  ministarka privrede Anđelka Atanasković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, kao i ministarka pravde Maja Popović i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Takođe, zakletvu su položili i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić,  ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, ministar zdravlja  Zlatibor Lončar, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović.

Zakletvu su položili i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Pred poslanicima, zakletvu su položili i ministri bez portfelja Nenad Popović i Novica Tončev.

Brnabić je ranije danas izložila u nešto više od sat vremena, svoj ekspoze za rad nove Vlade i i predstavila članove kabineta.

Navela je da će Vlada imati šest glavnih ciljeva: dalja borba protiv kovida 19, očuvanje interesa srpskog naroda na KiM, borba protiv kriminala i mafije, očuvanje nezaviznosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavina prava i ekonomsko jačanje Srbije. Posle ekspozea otvorena je rasprava u parlamentu.

Brnabić je, na kraju rasprave o novoj vladi u parlamentu, rekla da će nova vlada, već sutra ujutru u osam sati održati prvu sednicu.

Ona je obećala da će se već u prvih 100 dana rada buduće vlade videti konkretni rezultati, koje, kaže, mnogi ne očekuju.

 

Komentari

Vaš komentar