Ivana Parlić
Ivana Parlić

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić izjavila je da je vlast omogućila "prodaju dece iz Srbije strancima" i da postoji cenovnik za strance koji hoće da usvoje decu iz Srbije i kao primer navela šestogodišnju Z.M. iz Brezjaka kod Loznice, za čije je usvajanje porodica iz Švedske platila 14.500 evra. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju najoštrije je osudilo potez poslanice Parlić, za koju kažu da je "u direktnom prenosu sednice Skupštine Srbije iznela podatke o maloletnom detetu bez roditeljskog staranja i pod neposrednim starateljstvom i grube neistine o usvajanju dece".

„Trenutno 71 dete iz Srbije čeka da bude prodato strancima usvojiteljima iz inostranstva. Zar Srbija ne može da zbrine 71 dete, upitala je ona. Usvajenje se odvija po sramnom ugovoru sa stranim kompanijama, koji je Srbija potpisala sa sedam stranih kompanija 2019. godine, kada je ministar za rad i socijalna pitanja bio Zoran Đorđević, današnji direktor Pošte Srbije“, rekla je Ivana Parlić na sednici Skupštine Srbije.

Ona je istakla da je Srbija jedina evropska država sa kojom švedska kompanija ima takav ugovor i dodala da je devojčicu Z.M. iz hraniteljske porodice „otrgla bivša ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić“, jer je, kako kaže, po Haškoj konvenciji, usvojenoj 2014. godine, za usvajanje dece iz Srbije kada je usvojitelj stranac, nadležan ministar za socijalna pitanja.

„Ko je Darija Kisić da detetu oduzme radost i pravo da živi u svojoj zemlji? Potrebno je pokrenuti postupak povratka devojčice u Srbiju, koja je otrgnuta od svoje hraniteljske porodice“, rekla je Parlić.

Ministarstvo: Parlić iznela veliku laž

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je u saopštenju ukazalo da je Parlić „iznela veliku laž da je maloletno dete Z.M. 12. decembra 2022. godine iz hraniteljske porodice odvedena u Švedsku“.

Iz Ministarstva su istakli da je proces usvajanja u ovom slučaju u toku i da nije doneto konačno rešenje.

„Narodna poslanica je iznošenjem neistinitih informacija o nasilnom odvođenju deteta iz hraniteljske porodice i njegovom usvojenju građane Srbije dovela u zabludu, sa ciljem uznemirenja javnosti, a posebno deteta“, navodi se u saopštenju.

Apelovali su na uzdržavanje od objavljivanja ličnih podataka dece koja su u procesu usvojenja, jer je to „u potpunoj suprotnosti s Porodičnim zakonom, a ponajviše interesima deteta“.

„To pravo je danas Parlić prekršila iznošenjem ličnih podataka o detetu, podataka o porodičnim prilikama, podataka o usvojenju, prikazivanjem fotografija maloletnih lica koja se nalaze u sistemu socijalne zaštite“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo naglašava da je proces usvajanja dece strogo kontrolisan proces i da se o svakom koraku u okviru njega vodi računa, a sa ciljem najboljeg interesa deteta.

BONUS VIDEO: Teške optužbe na sednici Skupštine: Vlast prodaje srpsku decu Švedskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar