Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Programski direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbije (TS) Nemanja Nenadić izjavio je da je Srbija ušla u novu izbornu kampanju, a da nije izmenjen niti jedan ključni zakon, niti su ispunjene preporuke Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o tome kako da se spreče zloupotrebe javnih resursa.

Pored toga, kako je rekao, stvoreno je još nekoliko problema u kojima treba utvrditi da li je bilo kršenja zakona, pre svega zbog navoda da se zaposleni u javnim preduzećima u Srbiji na društvenim mrežama bave objavama za vladajuću stranku.

On je dodao da je i pre izbora predsednik države Aleksandar Vučić imao nekoliko skupova koji zvanično nisu bili predizborni, ali su bili sporni jer se čulo da su dnevnice isplaćivane na ruke ili su javne ustanove ustupale vozila stranci.

PROČITAJTE JOŠ...

„Neki državni organi su ponovo bili neaktivni, pre svega vrhovno javno tužilaštvo. Izostala je proaktivnost da objasne šta je zabranjeno, šta je davanje i primanje mita“, rekao je Nenadić na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni prvi nalazi o finansiranju aktuelne izborne kampanje.

TS je objavila da je za finansiranje kampanje izdvojeno oko 9,7 miliona evra za republičku i oko 638.000 evra za beogradsku kampanju, ali da suštinski nije ograničeno koliko će ko potrošiti.

Istraživačica TS Miša Bojović rekla je da je oko 3,9 miliona evra dodeljeno listama pre izbora, a da će posle izbora liste dobiti naknadno novac na osnovu broja mandata koje budu osvojili.

„Posmatrano je i televizijsko oglašavanje, nacionalnih frekvencija i nekih kablovskih. Postoji obaveza da se objave tarife za izborni program. Prošle godine skoro svi su to objavili dok ove godine Superstar, Kurir i Klasik nisu objavile cene“, rekla je Bojović.

Ona je dodala da su televizije ove godine ponudile znatne popuste za one koji se više oglašavaju, naročito Pink i Hepi, a da je lista koja nosi ime Aleksandra Vučića do sada potrošila 1,95 miliona evra u te svrhe.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar