Dzo Bajden i Vladimir Putin
Džo Bajden i Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/YURI GRIPAS EPA-EFE/DENIS BALIBOUSE

Popularnost ruskog predsednika Vladimira Putina u Srbiji i još 11 država Centralne Evrope je u oštrom padu, istovremeno je smanjena i popularnost američkog predsednika Džoa Bajdena, a 83% ljudi u regionu želi prekid vatre ili mirovni sporazum u Ukrajini, pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnjenja koje je u januaru ove godine sprovela mađarska kompanija Ceper.

Istraživanje pokazuje da, uprkos ratu, u polovini zemalja regiona Putin ima veću podršku nego Bajden, iako je ona u poslednjih godinu dana doživela veliki pad.

U novembru 2021, 77 odsto Srba, 60 odsto Bugara i 57 odsto Slovaka imalo je „prilično pozitivno“ mišljenje Putinu. S druge strane, pozitivno mišljenje o njemu imalo je samo 10 odsto Poljaka, 21 odsto Austrijanaca i 31 odsto Rumuna.

Godinu dana od početka invazije, situacija se drastično promenila. Srbi i dalje imaju najpozitivnije mišljenje o Putinu, odnosno 59 odsto ispitanika, ali njegova popularnost je u drugim zemljama doživela značajniji pad.

Godinu dana od početka invazije, situacija se drastično promenila. Srbi i dalje imaju najpozitivnije mišljenje o Putinu, odnosno 59% ispitanika, ali njegova popularnost je u drugim zemljama doživela značajniji pad, piše Blic.

U istom periodu, američki predsednik je izgubio podršku u 10 od 12 zemalja u regionu obuhvaćenih istraživanjem. Popularnost Bajdena povećana je sa 39 na 71 odsto u Poljskoj i sa 63 na 68 odsto u Rumuniji.

Dok je krajem 2021. godine 65 odsto Austrijanaca imalo dobro mišljenje o američkom predsedniku, početkom 2023. podržava ga samo 40 odsto.

U Bugarskoj, Slovačkoj i Češkoj Republici, njegova popularnost je takođe opala za više od 10 procenata.

„Dok je u Austriji broj onih koji podržavaju Bajdena i onih koji su protiv njega sličan, u Poljskoj i Rumuniji oni koji podržavaju amerčkog predsednika predstavljaju apsolutnu većinu, dok u Češkoj Republici predstavljaju relativnu većinu. U ostalim zemljama, oni koji ne ukazuju poverenje Bajdenu su u većini: 67% Bugara, 61% Slovenaca, 60% Mađara i 59% Slovaka imaju prilično negativno mišljenje o američkom predsedniku. Krajem 2021., nivo neslaganja sa Bajdenom je u svim zemljama bio niži od 50%“, navodi Ceper.

BONUS VIDEO: Putin o ratu u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare