Maja Popović ministarka pravde Foto:N1

U Domu Narodne skupštine u toku je objedinjena rasprava o Predlogu Akta o promeni Ustava Srbije, Predlogu Ustavnog zakona za sprovođenje tog Akta i o Predlogu odluke o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava, čije usvajanje bi trebalo da omogući promene Ustava u delu koji se tiče pravosuđa.

Sednici koja je počela u 13 sati prisustvuje i ministarka pravde Maja Popović koja je izrazila očekivanje da će danas parlament usvojiti sve predloge kako bi moglo da dođe do promene Ustava, a o čemu će građani konačni sud dati na referendumu.

Ministarka je rekla da čvrsto veruje da će danas Skupština Srbije dvotrećinskom većinom da usvoji Akt o promeni Ustava i Ustavnog zakona za njegovo sprovođenje, što je, kaže, važno za građane Srbije ne samo zato što to traži EU ili neka međunarodna organizacija.

„Očekujem da će EK ceniti napredak Srbije“, naglasila je ministarka.

Dodala je da je promena Ustava u oblasti pravosuđa uslov za dalju reformu pravnog sistema, a koja će između ostalog omogućiti bolje ocene i napretka Srbije u procesu evrointegracija

Popović je podsetila na razloge za promenu Ustava, koje imaju za cilj između ostalog povećanje pravne sigurnosti građana, pravnu zaštitu i suđenje u razumnom roku.

Na istoj sednici trebalo bi da bude raspisan i referendum, ranije najavljen za 16. januar.

Zajednički načelini i jedinstveni pretres o sve tri tačke dnevnog reda predložio je predsednik parlamenta Ivica Dačić.

BONUS VIDEO Protest „Stop režimskom nasilju“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare