Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam
Aleksandar Popov Foto: N1

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov rekao je u emisiji "Iza vesti" da bi Srbiji odgovaralo da Crna Gora uđe u Otvoreni Balkan". "Crna Gora odbija da uđe u Otvoreni Balkan. Srbiji bi odgovaralo da uđe Crna Gora, jer je tronožac 'Srbija, Severna Makedonija, Albanija' klimav. Klimava tvorevina, oni misle da bi se učvrstila kada bi ušla Crna Gora, a još više i BiH", kaže Popov. Prema njegovom mišljenju, dobro je što je došlo do posete crnogorskog premijera Beogradu.

Imali smo jedan period od godinu dana kada su, zbog izneverenih nada Beograda da će ova vlada biti izuzetno prosrpska, odapinjane strele ka Podgorici, bilo je jako ružnih reči, nisam ni očekivao da će se nešto krupno desiti, već je vest da se desio taj susret, ali uzmimo jednu stvar koja je dogovorena i koja je izneta nakon sastanka, da je dogovoreno da se u dogledno vreme desi sastanak dve vlade“, kaže on.

Kako je rekao, kad se pogledaju javne izjave, tu je poenta da nam je ključni problem u našim odnosima infrastruktura, privredna saradnja…

„Crna Gora odbija da uđe u Open Balkan. Srbiji bi odgovaralo da uđe Crna Gora, jer je tronožac ‘Srbija, Severna Makedonija, Albanija’ klimav. Klimava tvorevina, oni misle da bi se učvrstila kada bi ušla Crna Gora, a još više i BiH“, kaže Popov.

Govoreći o dočeku Krivokapića, koga je sačekao ministar Branislav Nedimović u farmerkama, Popov kaže da je „prvo Brnabić pravdala, a potom Krivokapić minimizirao taj događaj“.

„Ja mislim da je to namerno urađeno, mislim da je na samom početku htela mala packa da se lupi premijeru koji prvi put dolazi u posetu. Pitanje za Nedimovića je da li bi, kada bi pozvao goste u svoju kuću, da li bi ih dočekivao u pidžami. To je osnovno vaspitanje“, kaže Popov, dodajući da je svako slao svoje poruke.

Prema njegovim rečima, „treba videti šta je zapravo razlog da se baš sada desila ta poseta“.

„Mislim da je trenutak u pitanju. Na ovaj način kao da je htelo da se zaboravi sve ono što se dešavalo unazad godinu dana, sve ružne reči koje su naši zvaničnici upućivali na račun Crne Gore, tako izgleda iz nekog lepog ugla, šta se dešavalo iza zatvorenih vrata, ja to ne znam“, kaže on.

Govoreći o najavama Demokratskog fronta da će srušiti Vladu, Popov kaže da DF to preti već odavno.

„Nezadovoljan je vladom otkad je formirana. Krivokapić jako dobro zna da ako DF sruši ovu vladu, najveći gubitnik će zapravo biti DF, prvo dobio je visoki skor na račin litija koje su bile u ono vreme, drugo građani će ih kazniti jer će videti da je to borba za fotelje, a ne za principe. Mitropolija crnogorsko-primorska SPC stoji iza njega, Joanikije podržava Krivokapića“, kaže Popov.

Kako je rekao, posle godinu dana i izuzetno loših odnosa, desio se prvi korak.

„To bi se u šahu zvalo otvaranje, sada posle toga zavisi kakvi će biti naredni potezi. Da li će Mandić na nagovor Beograda povući taj potez da sruši ovu vladu ili će ova vlada biti kao privremeni objekat, a znamo da privremeni objekti najduže traju“, kaže Popov.

Govoreći o odnosima u regionu, kaže da smo imali jednu turbulenciju u kontinuitetu, ali nižeg stepena.

„Sada to kao da je dobilo neko ubrzanje, jer vidimo da se stvaru nekako ubrzanije dešavaju, mene strašno brine to što se od naslova o ratu došlo do toga da je moguć neki ograničeni sukob, što nije dobro“, kaže Popov.

BONUS VIDEO: Najava – Novine NOVA za četvrtak 4. novembar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare