Nedeljama se najavljivalo, a sada se i ostvarilo - SNS i SPS nastupaće zajedno na beogradskim izborima, a u tom društvu će biti i Srpska radikalna stranka. Tako se po prvi put nakon 25 godina na političku scenu vraća "crveno-crna koalicija", odnosno koalicija SRS i SPS koja je krajem devedesetih "jahala" u Srbiji i vodila zemlju do bombardovanja i sankcija međunarodne zajednice. U međuvremenu, radikali su se pocepali, nastao je SNS koji se izgleda vraća svojim korenima koje je prekinuo 2008. godine. Obnovljeni, osveženi, ali na istim ideološkim osnovama s kraja dvadesetog veka.

Krenuo je SNS da zbija redove uoči novih beogradskih i lokalnih izbora u Srbiji. Predsednik države Aleksandar Vučić najavio je formiranje Pokreta za narod i državu, ali za sada sve je ostalo na obećanjima i lepim željama. Umesto pokreta, Vučić je krenuo da okuplja svoje dosadašnje i nekadašnje partnere sa kojima je bio na vlasti i krajem prošlog veka.

SNS je najpre ruku pružio Socijalističkoj partiji Srbiji, odakle je stigla poruka da su spremni za formiranje koalicije u glavnom gradu.

Naprednjaci, koji su se odvojili od Srpske radikalne stranke 2008. godine više od decenije sarađuju sa socijalistima, pa je očekivano da njihov „brak“ bude biti nastavljen.

U međuvremenu, njihovoj koaliciji pridružila se i Srpska radikalna stranke koju i dalje predvodi Vojislav Šešelj. Na decembarskim izborima radikali su u Beogradu rekli „da“ Vučiću, a sudeći prema najavama haškog osuđenika, dobra saradnja će biti nastavljena.

Gostujući na televiziji Hepi, gde je redovan gost „posle ručka“, Šešelj je poručio da će stranka čiji je lider biti u koaliciji sa SNS u svim lokalnim opštinama osim u Sremskim Karlovcima i Bačkoj Palanci.

Međunarodni beogradski sajam knjiga, Povratak napisanih. Sajam knjiga
Vojislav Šešelj Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Time je Šešelj potvrdio da će se ponoviti scenario iz decembra 2023.godine, kada su bili na zajedničkoj listi sa SNS u Beogradu.

Ujedno, ponoviće se još jedan, drugi scenario viđen pre više od 25 godina. Tada je nastala čuvena “crveno-crna” koalicija koju su činile SRS i SPS. Vojislav Šešelj i do tada opozicioni radikali podržali su Vladu Mirka Marjanovića i dobila 15 predstavnika u njoj.

PROČITAJTE JOŠ:

Predvođena tom Vladom, Srbija (tadašnja Savezna Republika Jugoslavija) došla je do međunarodnih sankcija, bombardovanja, otvorene cenzure medija i na ivicu opstanka celog naroda.

U međuvremenu, SRS se raspala, ali je identitetska, ideološka i vizija budućnosti jednog dela partija ostala ista. Zato su ponovo na sceni SRS, SPS i SNS, samo ovoga puta na lokalnim izborima, u novom ruhu, ali sa sličnim narativom kao pre više od dve i po decenije.

Shvatanja iz ovakvog ideološkog  spektra svakodnevno možemo da čujemo od potpredsednika SNS i doskorašnjeg prvog čoveka Beograda Aleksandra Vučića.

Foto:PA/KOCA SULEJMANOVIC

Politikolog Boban Stojanović naglašava da ga uopšte ne iznenađuje saradnja ove tri partije.

„Ovo je zapravo narodni pokret za državu, odnosno objedinjavanje svih snaga pred beogradske i lokalne izbore. Možda jeste malo iznenađujuće otkud sada, a ne parlamentarnim izborima, ali ovo definitivno Vučiću igra veliku ulogu za Beograd kako bi dobili 56 mandata. Koalicija SNS, SPS, SRS ne iznenađuje me uopšte“, objašnjava Stojanović za Novu.

Prema njegovim rečima, njihovom saradnjom bi se dodatno „uvukla“ nacionalna kampanja za sve preostale lokalne izbore koji slede.

Boban Stojanović Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova

„Šapić već vodi nacionalnu kampanju, a vodiće se i za sve druge lokalne samouprave. Vučić je uvek nacionalizovao izbore, a pošto sada nema parlamentarnih, on će se potruditi da aktuelizuje priču o nacionalnim temama, pokretu za narodu, stranim službama ili Kosovu. I tako treba posmatrati tu koaliciju, zajedno sa tehničkim aspektom u kojem se trude da objedine što više glasova“, zaključuje Stojanović.

Mesta ima i za Zavetnike – mlađe, ali identitetski iste partnere

U koaliciji SNS, SPS i SRS mesta će biti i za Zavetnike. Njihova liderka Milica Đurđević Stamenkovski nedavno je izjavila da će oni na beogradske izbori ići u koaliciji sa SNS i SPS.

Iako su na decembarskim izborima nastupali u okviru opozicione kolone sa Dverima, Zavetnici su u međuvremenu promenili stranu, krenuli da kritikuju opoziciju, hvalili režim i postao deo lokalnih vlasti širom Srbije.

Ujedno, njihova politika je i u toku kampanje sve vreme isključivala saradnju sa proevropsokm opozicijom zbog suprotnih stavova oko francusko-nemačkog predloga.

Nakon izbora, Milica Đurđević Stamenkovski je govorila da su pred Srbijom teški izazovi, a da je neophodno konsolidovati “nacionalne i državotvorne snage u Srbiji koja ne sme da postane sredstvo u rukama briselske administracije”.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto: Milos Tesic/ATAImages

“A razgovore sa vlastima i opozicijom nikada nisam odbijala”, navela je Đurđević Stamenkovski.

Šta je prihvatila još uvek se ne zna, ali je javnost upoznata sa detaljima sastanka na kojem je njen muž odbio saradnju sa ostatkom desnice jer su oni zagovarali saradnju sa SPN.

I konačno, Zavetnici su na suprotnoj liniji od većinske opozicije u okviru Srbija protiv nasilja oko toga šta se desilo petog oktobra 2000. godine, baš kao i SRS, SNS i SPS.

Zavetnici su namignuli, vlast je pružila ruku, a istorija će se pisati u narednim danima kada svi zajedno budu u okviru rebrendirane ili okrepljene “crveno-crne koalicije”.

BONUS VIDEO: Završeni pregovori vlasti i opozicije – Naprednjaci ne prihvataju da izbori budu u jednom danu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare