Foto:N1

Potpredsednik Narodne stranke (NS) Zdravko Ponoš izjavio je danas da je otkazivanje učešća na vojnoj vežbi u Belorusiji rezultat "spoljnopolitičkog ćorsokaka" u koji je Srbiju uvela vlast koja "očigledno nema spoljnu politiku", saopšteno je iz te stranke.

„Reč je o rikošet spoljnoj politici, odnosno kontroli štete kontrole štete napravljene prethodnim potezom potpisivanjem papira u Beloj kući, čime se režim zamerio Evropskoj uniji (EU), pa je morao da ode korak u drugu stranu i otkaže vežbu. To je spoljna politika povuci-potegni u kojoj je Srbija predmet tog natezanja“, rekao je Ponoš za Njuzmaks Adrija.

On je dodao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „dao neviđen doprinos teoriji i praksi međunarodnih odnosa, jer je uveo novu kategoriju – kontrola štete kontrole štete“.

Ponoš je istakao da svakako nije bilo vreme da Srbija učestvuje u vežbi, jer Belorusija ove godine nije država u koju bi trebalo otputovati „ni turistički, a kamoli na vojne vežbe“, dodavši da je trenutak za otkazivanje „nesrećan i iznuđen“.

Prema njegovom mišljenju, optimalan momenat za otkazivanje učešća na vežbi bio je 11. avgust, kada je Srbija podržala stav EU o izborima u Belorusiji.

Sve posle toga, smatra Ponoš, pokazuje asihnronizam u režimu u kojem se ključne odluke donose u kabinetu predsednika Republike, a potom ministar odbrane Aleksandar Vulin to pravda „na način da je bolje da to ne čini“.

Ponoš je upozorio da se tako urušava spoljnopolitički potencijal i ugled države „do nivoa irelevantnosti“, jer svaka naredna kontrola štete znači zatezanje u drugu stranu i tako ukrug.

„Ovo izgleda kao da je Vučić odlučio da postigne neutralnost tako što će Srbija postati irelevantna“, naveo je Ponoš.

Za njega je Vulinova najava da se „otkazuju sve vojne vežbe“ – obmana, jer Srbija zbog epidemije korona virusa od početka godine nije imala druge vežbe, a nove nisu ni planirane do kraja godine.

Ponoš je kritikovao Vulinovu najavu preispitivanja učešća Srbije u međunarodnim mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija (UN), što se opravdava pritiskom da se otkaže učešće na vežbi u Belorusiji.

„Pravi razlog trebalo bi tražiti u činjenici da je režim kasno shvatio da je napravio strahovit faul sa nekim elementima sporazuma iz Vašingtona koji se pre svega tiču Hezbolaha koji je snažan politički faktor u Libanu, gde Srbija u UN mirovnoj mirovnoj misiji ima kontigent od 170 ljudi. Pristajanje da se i političko krilo Hezbolaha tretira kao teroristička organizacija je vrlo kratkovido i rizično“, rekao je Ponoš.

Ponoš je dodao da bi poseban problem bilo narušavanje ugleda Srbije u UN koje bi bilo prouzrokovano naglim istupanjem iz planskog angažovanja u mirovnim operacijama.

Potpredsednik Narodne stranke je ocenio da su pregovori u Beloj kući posledica neznanja, loše namere i iznude.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar