Ana Brnabić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Poverenik Narodne stranke za Vojvodinu i bivši sudija Ustavnog suda Svetozar Čiplić izjavio je danas da je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavom da se o sastavu nove vlade "pita isključivo" predsednik Aleksandar Vučić pokazala "potpuno nepoznavanje" Ustava Srbije.

„Bez obzira šta je izvorno po struci, neko ko obavlja državnu funkciju mora da zna kako državni organi funkcionišu. Očigledno je da joj je najvažniji lični odnos koji ima prema predsedniku Republike. Predsednik Republike može da predloži mandatara, i ništa više. Nažalost, premijerka je pokazala pravno i političko nepoznavanje ustavno-pravnog sistema Srbije“, rekao je Čiplić u intervjuu listu Danas.

Čiplić, koji je i profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, istakao je da aktuelna vlast ima manir da ignoriše Ustav i da drži van funkcije što je više moguće državnih ustanova.

„Sada nemamo konstituisan ni parlament, ni vladu, ni autonomnu pokrajinu, ni lokalnu samoupravu. Jedini ko je u mandatu je predsednik Republike i sudovi. To se zove autokratija“, rekao je Čiplić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar