ispovest zdravko ponoš sajam
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"U osnovi organizovanog kriminala je povezanost kriminalnih krugova sa vlašću – izvršnom, pa i sudskom. U Srbiji odavno postoje indicije da ta saradnja nije uspostavljena na nivou nekog prljavog policijskog inspektora ili korumpiranog sudije, nego na najvišem državnom nivou. Nema u Evropi države u kojoj je sam vrh vlasti toliko kompromitovan vezom sa kriminalom kao u Srbiji danas. Državni vrh je glavna pretnja bezbednosti građana Srbije", rekao je za Nova.rs potpredsednik Narodne stranke, Zdravko Ponoš.

Govoreći za naš portal o iskazu Veljka Belivuka, koji je objavio KRIK, Ponoš je kazao da saradnja mafije i vlasti u Srbiji ne samo da je uspostavljena na samom vrhu, nego da je kriminalni klan bio instrument vlasti.

Pročitajte još...

„Belivuk je očigledno operativno rukovodio kriminalnom grupom koju je vlast stvorila i za čije potrebe je izvršavala zadatke dobijene od vrha SNS i države, uključujući i od samog šefa države.Iz Krikovog izveštaja jasno se vidi da je vlast davala mandat Belivuku da suzbija građanske proteste, a i punu slobodu da suzbija konkurenciju u kriminalnim krugovima. Vlast donedavno nije imala primedbe na surove metode kojima je Belivukova grupa obavljala dobijene zadatke. Teško da je Belivuku samo članska karta SNS bila dovoljan razlog da mu se policija i tužilaštvo ne mešaju u posao. Snažniji argumenti bili su njegov telefonski imenik i mogućnost da direktno sa šefom države razmeni mišljenje o problemima koji muče Srbiju i kako da se efikasno reše“, smatra Ponoš i dodaje da je providan pokušaj vlasti da se objavljivanjem morbidnih snimaka mučenja i ubistava distancira od onih koje je stvorila i dala ima mandat da seju strah po ulicama i stadionima.

„Ne može Vučić da opere ruke i svu krivicu prebaci na grupu koju je stvorio i koja je radila za njega i po njegovim instrukcijama. Previše su im prsti isprepleteni da bi samo Belivukove ruke bile krvave. Šta bi još trebalo da se desi pa da tužilaštvo konačno sasluša Aleksandra Vučića, Glišića, Vulina, Stefanovića, Dijanu Hrkalović, Novaka Nedića? Indikativno je da Belivuk ne proziva ministra Stefanovića, Dijanu Hrkalović i Novaka Nedića, ali to što je on iz sebi znanih razloga odlučio da ih ne proziva, to ne znači da nemaju šta da kažu u istrazi“, napominje on.

Podsećamo, KRIK je objavio iskaz Veljka Belivuka, šefa kriminalne grupe osumnjičen za više brutalnih likvidacija.

On je, kako navodi KRIK, na saslušanju u tužilaštvu pre dve nedelje negirao da je ubica, ali je govorio o svom navodnom odnosu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim ljudima iz vrha Srpske napredne stranke.

Kako je ispričao, Vučić i njegovi saradnici tražili su mu više usluga – da kontroliše da se na Partizanovim tribinama ne skandira protiv predsednika, da zastrašuje one koji su organizovali proteste protiv vlasti, obezbedi mir na Paradi ponosa, ali i da utiče na taksiste da otkažu proteste protiv aplikacije za prevoz „CarGo“, piše u transkriptu Belivukovog saslušanja do kojeg je došao KRIK.

BONUS VIDEO Vučić: Odoh ja sam Viktorom na jedno lepo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare