Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Za nekoliko dana i formalno bi trebalo da bude doneta odluka ko će biti kandidat za predsednika Srbije saveza oko SSP, DS i NS, a danas se održava sastanak lidera i visokih funkcionera te koalicije koji bi mogao da bude odlučujući. U igri je nekoliko kandidata, a najveće šanse daju se Zdravku Ponošu, koga je predložila Stranka slobode i pravde.

SSP, DS, NS i drugi manji pokreti i udruženja potpisali su koalicioni sporazum o zajedničkom izlasku na izbore još pre dva meseca. I dok je bez problema dogovoreno da nosilac njihove parlamentarne liste bude Marinika Tepić, izbor predsedničkog kandidata doveo je do velikih problema u koaliciji. Toliko velikih da bi sve moglo da se okonča njenim raspadom.

Naime, Stranka slobode i pravde predložila je da u trku za predsednika Srbije uđe Zdravko Ponoš, bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, a sve je formalizovano u subotu, kada je odluku o tome doneo Glavni odbor SSP. Dragan Đilas, lider te stranke, izjavio je da od tog predloga ne odustaju.

Sa druge strane, Narodna stranka, čiji je Ponoš formalno i dalje član, nedavno je za predsedničkog kandidata predložila Miroslava Aleksića. Oni su poručili i istraživanja, na osnovu kojih će, kako su rekli, odlučiti o podršci potencijalnom kandidatu za predsednika.

Osim Ponoša i Aleksića u tom istraživanju testiran je rejting i Miodraga Zeca, Dejana Šoškića, Bože Prelevića i Marinike Tepić. Rezultati su, kako je objavio portal Nova.rs, pokazali da su rejtinzi Ponoša i Aleksića praktično izjednačeni.

Tepić: Ponoš jedino ime koje može da pobedi Vučića

Tepić je sinoć u intervjuu na TV Insajder rekla da se nada da će današnjem sastanku doći do neke odluke, a da bi ime kandidata trebalo da bude poznato do 1. februara.

Marinika Tepić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ona je rekla da je Ponoš „iskočio kao simbol, ne samo promena, ne samo pobede nad aktuelnim predsednikom Aleksandrom Vučićem, već kao neko ko je osoba od integriteta, ko će poštovati Ustav i zakon i ko će pomiriti ljude“. Teić je navela da su to ključne kvalifikacije koje su usmerile istraživanja kojima se SSP intenzivno bavi svakog meseca.

„Svi ti indikatori su uvek na kraju dolazili do imena Zdravko Ponoš kao jedinog imena koje može u ovim okolnostima da pobedi Aleksandra Vučića“, kazala je Tepić.

Jeremić: Nadam se kompromisu

Sa druge strane, Vuk Jeremić izjavio je sinoć da će večeras na sastanku biti ukršteni rezultati istraživanja koje su naručili NS i SSP. On je potvrdio da je istraživanje koje je radio Đorđe Vukadinović pokazalo da su rejtinzi Zdravka Ponoša i Miroslava Aleksića skoro izjednačeni.

Vuk Jeremić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Jeremić je na TV N1 naveo da se nada da će na sastanku biti postignut kompromis.

“Ne verujem da će na tom sastanku biti doneta konačna odluka, jer niko iz Narodne stranke nije razgovarao sa nekim od kandidata o kojima ćemo govoriti sutra”, rekao je Jeremić i dodao da neće dozvoliti da njegov lični odnos prema Zdravku Ponošu „stane na put ostvarenju zajedničkog cilja“, odnosno pobedi nad Aleksandrom Vučićem.

Jeremić, međutim, nije konkretno odgovorio da li bi njegova NS mogla da podrži Ponoša kao predsedničkog kandidata.

Lutovac: Ponoš kao logično rešenje

Na istu temu juče je govorio i Zoran Lutovac, predsednik DS. On je rekao da su mesecima rađena istraživanja javnog mnjenja ko bi mogao da bude predsednički kandidat opozicije na predstojećim izborima, a da su se kao najbolji izdvojili profesori u penziji Miodrag Zec i Vladeta Janković, kao i Zdravko Ponoš.

Lutovac je objasnio da se Ponoš „nametnuo kao logično rešenje“, zbog uslova profesora Zeca koji nisu mogli da se ispune, kao i odustajanja Vladete Jankovića.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„I tu ne vidim nikakav problem. Problem je u tome što vi na kraju tog procesa pravite još jedno istraživanje, duplo, u kojem uvodite nove testove. Ja mislim da je to bilo pogrešno“, kazao je Lutovac.

Naglasio je da će, pošto nisu ispunjena dva uslova profesora Zeca, DS podržati onog kandidata koji ima sličan rejting i ko se dobro kotira, što je, prema njegovim rečima, Zdravko Ponoš.

BONUS VIDEO Đilas predlaže Ponoša, kandidata opozicije na predsedničkim izborima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare