Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ ZVONKO KUCELIN/

Izbori u Mesnoj zajednici Gradac, jedinoj u opštini Raška, gde je jedan opozicioni kandidat osvojio mandat, poništeni su. Iz Lokalnog fronta Raška, navode da su izbori u nedelju održani tako da građani o njima nisu obavešteni, da je bilo prijavljenih kandidata iz vladajuće Srpske napredne stranke tačno toliko koliko je u savetima bilo mesta za koja su se nadmetali.

„Anomaliju predstavljaju glasačka mesta Varevo i Gradac, gde su kandidovane dve članice Lokalnog Fronta Raška. Dok je u Varevu napravljena agresivna kampanja protiv Danice Petrović Šumarac, u Gradcu, gde je Dragica Nikolić osvojila najveći broj glasova pored svih opstrukcija, izbori su poništeni zbog fingiranja neregularnosti u primopredaji izbornog materijala iako su svi izborni materijali regularno predati“, kažu iz LF Raška.

Kako navode, u 15 od 19 mesnih zajednica postojalo je tačno onoliko prijavljenih kandidata koliko je planiranih odborničkih mesta, svi do jednog su članovi vladajuće partije, dok je u ostale četiri mesne zajednice prijavljen tek po jedan kandidat više.

„Kao i ostali izbori u mesnim zajednicama širom Srbije poslednjih nedelja, i ovi su se odigravali po oprobanom receptu vlasti. Raspisani su i održani praktično u tajnosti. Informacija o glasanju je plasirana samo među članstvom vladajuće garniture, dok ostatak meštana nije imao lak način da sazna da se izbori uopšte održavaju“, rekli su iz Lokalnog fronta.

Iz LF Raška kažu da su na pitanje upućeno jednom kandidatu SNS-a, zašto meštani nisu obavešteni o vremenu i mestu izbora, dobili odgovor da „ko je trebao da zna, javljeno mu je“.

Lokalni Front Raška predviđa kakav sled događaja bi mogao da nastupi ukoliko bi se izbori ponovili. Kažu da je vladajuća garnitura spremna na sve da bi dobila apsolutnu vlast.

„Ono što možemo da očekujemo od njih je standardno potkupljivanje birača i pojačan pritisak na njih, s obzirom da mnogim meštanima zaposlenje zavisi od vladajuće partije. Iz dosadašnjeg iskustva na izborima, znamo da se vlast može okrenuti i radikalnijim merama, prijavljivanju prebivališta u Gradcu osoba sa strane koji nisu mešatni. Sada prijavljenih birača ima 353, ko zna koliko bi moglo da ih bude do ponovljenog glasanja. Bitno je da je sada na primeru malog Gradca jasno pokazan primer urušavanja demokratije u Srbiji, pa meštani više nisu u zabludi“, navode iz ovog odbora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare