Donald Trump
Donald Tramp Foto:EPA-EFE/Chris Carlson

Uprkos nepredvidivosti koja je okruživala pregovore Beograda i Prištine u Vašingtonu, jedna stvar je od početka bila jasna: biće to pregovori koji su "tanki" u pogledu suštine i "jaki" na publicitetu, piše briselski portal Politiko.

Kako piše Politiko, nikoga nije iznenadilo to što je rezultat – potpisivanje dva odvojena dokumenta koju potpisuje svaka od strana ponaosob – reflektovao površnost i manjak planiranja.

„Suštinski, ovo je ponovno uspostavljanje stvari koje su već dogovorene između Kosova i Srbije, primarna svrha „dogovora“ od petka nije bila napredak u dijalogu već promovisanje kampanje Donalda Trampa“, piše Politiko.

Kako se dalje navodi u tekstu, ne iznenađuje što su obe strane sastanak napustile svaka sa svojim „narativom“ za domaću upotrebu.

„Bela kuća je proglasila pobedu u napretku mirovnih pregovora u dugotrajnom konfliktu. Srpski predsednik Aleksandar Vučić intrpretirao je događaje kao bilateralni sastanak sa Vašingtonom, usmeren na popravljanje bilateralnih odnosa. Kosovo, s druge strane, je sastanak upisalo kao pobedu jer je dobilo priznanje od strane Izraela“, navodi se u tekstu.

Ništa od toga nije pomerilo dijalog unapred.

Foto: FoNet

Udvaranje bazi

„Neki od infrastrukturnih projekata su već započeti i finansirani su od strane EU. Da bude jasno, postoje i novi momenti. Izraelsko priznanje Kosova, na primer, koje je samo po sebi dobra vest, ali ima manje veze sa dijalogom sa Srbijom a više sa Trampovom željom da se udvara svojoj evangelističkoj bazi“, navodi se u tekstu.

SAD obećava da će igrati značajniju ulogu, uključujući i putem investicija.

„DFC, na primer, ima običaj da bude striktna u selekciji projekata, jer njihov „modus operandi“ zahteva da pozajmice (krediti) budu prodavani na privatnim tržištima. Njene investicije su zato bazirane na proceni poslovne opravdanosti, političke stabilnosti, regulatornog konteksta i bezbednog investicionog okruženja, a nitša od toga ne pada na pamet kada se govori o projektima između kosova i Srbije“, piše u tekstu.

Po koju cenu?

Politiko piše da je, da bi se sporazum desio, Grenel pomogao da se sruši reformistička Vlada Kosova premijera Aljbina Kurtija, naterao Trampa da pripreti povlačenje vojske SAD sa Kosova.

„Ovo je amaterska diplomatija, i šteta koja je pričinjena umanjuje sve pogodnosti. Pravi izazov u dijalogu je implementacija dogovorenog. Bezbrojni regionalni dogovori, bolje pripremljeni od ovog koji je potpisan u petak, ostaju neispunjeni“, navodi Politiko.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare