Foto: Nova.rs

Epidemija koronavirusa bacila je politiku u drugi plan pa su političari uglavnom upućivali poruke jedinstva, navodeći da je sada najvažnije da svi zajedno pobedimo epidemiju. Međutim, bilo je i onih koji su i ovu situaciju iskoristili za okršaj sa protivnicima.

Sve je počelo od konferencije za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je na pitanje novinara da prokomentariše reakcije opozicije na to kako se država snašla u borbi protiv koronavirusa, rekao da ga u ovom momentu politička prepucavanja uopšte ne interesuju.

„Ne zanimaju me političke razlike kada je ovakva stvar u pitanju, i kada Srbija treba da se bori protiv ove bolesti. Neću više da odgovaram političkim protivnicima ni reč, ni u strančkom smislu, niti kao predsednik države, sve dok ne pobedimo ovu pošast“, rekao je on.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Da o politici u narednom periodu uopšte neće razmišljati, rekao je i Vučićev politički protivnik Dragan Đilas.

„Ne razmišljam o političkom delovanju. Štampali smo materijale za bojkot, spremali spotove na mrežama. Rekli smo ‘stanite’, kako da pričamo o tome kad će broj obolelih rasti – rekli smo kakvi izbori, kakav bojkot, kakve kampanje“, izjavio je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS), Aleksandar Šapić zbog pojave koronavirusa, kazao je da će svoje političko delovanje zanemariti u narednom periodu i pozvao sve svoje kolege da pokažu jedinstvo.

„Moj apel svima na političkoj sceni je da sednemo u danima  koji su ispred nas i da pošaljemo jedinstvenu i solidarnu poruku građanima. Treba da pokažemo da nije najvažnija stvar na svetu da li ćemo uzeti dva, tri, pet procenata više ili manje. Voleo bih da ovo svi najozbiljnije shvate“, istakao je Šapić.

Foto: Sapic.rs

Sličan stav izneo je i lider Nove stranke, Zoran Živković, koji je ranije, u razgovoru za naš portal, rekao da je politika u ovom trenutku manje važna.

„Svima bi trebala borba protiv koronavirusa da bude primarna. Na prvom mestu je zdravlje ljudi, a zatim sve druge stvari“, rekao je Živković.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije, Vladimir Orlić, govorio je da svi u ovom trenutku treba da budu jedan tim i da od političkih aktera očekuje da pokažu razumevanje i volju u trenucima kad se država bori sa pandemijom koronavirusa.

„Svi danas treba da rade i razmišljaju pre svega o Srbiji. To je jedna od najvažnijih poruka koju je imao Aleksandar Vučić, ne samo za ljude koji se bave politikom, već za apsolutno sve u ovoj zemlji, i dobro je znati da su neki pokazali da su u stanju da tu poruku razumeju i u skladu sa njom rade dalje“, naveo je on.

Foto: N1


Obradović pitao o kampu za zaražene na Avali, Jeremić da li vlast krije koronu

Pojava koronavirusa bila je povod i za politička prepucavanja, tako je lider Dveri Boško Obradović upitao vlast da li je organizovala kamp za zaražene koronavirusom na Avali i ako jeste, zašto to krije od javnosti. Nakon što se ispostavila da ta vest nije tačna, i da je fotografija navodnog kampa zapravo iz Italije, Obradović je obrisao tvit.

Narodna poslanici iz redova Stranke slobode i pravde Marinika Tepić upitala je prvog čoveka države da li je tačno da je obavešten da reagensa za korona-testove ima tri puta manje od potrebnog.

„O tome nam reci, kad već uvodiš policijski čas. I ne izmišljaj da ljudi napadaju vojnike. Ne svađaj nas sa vojskom. Ona je tu da narodu pomaže, ne da i njome manipulišeš“, rekla je Tepićeva.

Pre nego što je zabeležen prvi slučaj kronavirusa u Srbiji, predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić doveo je u pitanje da li je zaista virus stigao u našu zemlju ili se uplašio.

„Virus je stigao na Balkan, u Hrvatsku i Makedoniju, a u Srbiju navodno nije. Verovatno je stao na granici, jer zna da ga tamo čeka smrt – i to Doktor Smrt. Naš ministar zdravlja Zlatibor Lončar, poznat je kao stručnjak za eliminaciju, ali ne virusa, nego ljudi“, rekao je Jeremić.

Podsetimo, u Srbiji je trenutno zabeležno 83 slučajeva zaraženih koronavirusom. Kako bi sprečilo dalje širenje epidemije, u državi je uvedeno vanredno stanje i policijski čas, dok je prethodnih dana Vlada Srbije sprovela je niz mera kako bi se sprečila pandemija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram