Foto: BETAPHOTO/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll/DS

Svim sugrađanima starijima od 65 godina u urbanim sredinama i starijim od 70 godina u seoskim sredinama od sutra u 10 sati zabranjeno je da napuštaju mesto stanovanja i kreću se na javnom mestu. Policijski čas uveden je i za ostale građane i to u periodu od 20 do pet sati ujutro, rekao je na konferenciji za novinare predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je naveo da se izbori pomeraju i da će vreme njihovog održavanja biti naknadno određeno.

Predsednik Srbije je naveo da se druga mera ne odnosi predstavnike nadležnih organa, odnosno onih koji su na zadatku i imaju radnu obavezu u trećoj smeni.

„Nadam se da ove mere stariji sugrađani razumeju. Ovo radimo u krajnoj nuždi“, naveo je predsednik države..

Pomoć lokalnih samouprava, posebni supermarketi

On je rekao da će penzioneri stariji od 65 godina, odnosno 70 dobiti pomoć preko lokalnih samouprava, kao i da će biti otvorene prodavnice za penzionere koji ne budu mogli da dobiju pomoć.

Stiže oko 30 miliona maski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija što kupiti, što dobiti, oko 30 miliona maski. 

“Proizvode ih sada dve fabrike, uskoro će i četiri. Prave ih zatvorenici, prave ih vojnici”, naveo je Vučić.

„Otvorićemo i supermarkete samo za penzionere između četiri i sedam ujutro nedeljom. Obezbedićemo i maske i razmak između njih, da mogu da kupe potrepštine u narednih sedam dana, da niko ne ostane gladan“, naveo je Vučić i dodao da je razlika između između starijih sugrađana u ruralnim i gradskim sredinama napravljena jer je procenjeno da jedan deo poljoprivrednog stanovništva između 65 i 70 godina mora da obavi setvu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će stariji sugrađani sutra znati kako će preko lokalnih samouprava dobiti pomoć za sve što im bude trebalo, bilo da su u pitanju penzije ili nešto drugo.

„Organizovaćemo im pomoć, donosiće im se hrana i sve što im bude trebalo“, navela je Brnabić.

Vojska preuzima granice, bolnice…

Predsednik Srbije je naveo i da će Vojska Srbije preuzeti sve granične prelaze, sve migranstke centre, kao i da će bolnice staviti pod svoju kontrolu.

„Vojska ne mora da bude angažovana, ali policija ne bi izdražala. Zamislite kako je držati 17 migrantskih centara, granične prelaze. Vojnici će biti naoružani. Moraju da bude naoružani da bi zaštitili lekare“, naveo je Vučić i dodao da će oni koji budu kršili donete mere biti strogo kažnjeni.

Premijerka Brnabić i predsednik su rekli da je do jutros, za dan i po u Srbiju došlo više od 35.376 srpskih državljana iz inostranstva. Oni su naveli da je toliki broj nemoguće iskontrolisati. Ogroman broj njih je, naveli su, nedisciplinovan.

„Od 7.600 ljudi koje smo kontrolisali čak 1.563 nije pronađeno kod kuće“, naveo je Vučić.

Stižu respiratori

Vučić je naveo da sutra očekuje da stigne u Srbiju najveća količina kliničkih respiratora i dodao da su ih tražili po celom svetu, kako bi obezbedili građane.

„Imamo sada i mnogo više respiratora i to ne samo u odnosu na 2009. i 2013, već i u odnosu na pre pre sedam dana. Stiže mnogo veći broj respiratora”, naveo je on.

Vučić je dodao da imamo i transportne respiratore, a obezbeđeni su i potrebni gasovi.

“Ti transportni su nam važni zbog prevoza do bolnica onih koji će da budu najugroženiji. Sutra u Lajpcigu ćemo uzeti jedan deo, a u Kairu drugi de“, rekao je Vučić i dodao da ne želi da kaže odakle će sve oni biti nabavljeni.

Odsustvo sa posla za majke dece do 12 godina

On je rekao i da će majke dece do 12 godina moći da odsustvuju sa posla i da će dobiti pun iznos plate.

Predsednik države je naveo i da se izbori odlažu i da će biti dogovoreno, nakon ukidanja vanrednog stanja, kada će oni biti održani.

„Ni ja ni moja deca nemamo maske“

Upitan kako su članovi SNS u stranačkim odelima nosili maske i posećivali penzionere, Vučić je rekao da su oni nosili pomoć starijim sugrađanima i da je bila kampanja, a da će to ubuduće činiti bez stranačkih obeležja.

„Moj stariji sin i ćerka su danas obezbedili porodice 11 penzionera, bez maski. Nemam ih ni ja“, rekao je on.

„Izbori sada za nas ne postoje. Datum će naknadno biti određen“, naveo je Vučić.

Povećanje plata u zdravstvu, “hrane ima na pretek”

Vučić je rekao da neće biti smanjenja plata u državnom sektoru, kao i da će od 1. aprila biti povećane plate zdravstvenim radnicima za 10 odsto. On je naglasio da niko neće izgubiti posao u javnom sektoru.

Predsednik države je dodao da Srbija hrane ima na pretek i da planira, nakon procene, da izveze susedima koji je nemaju.

„Što se prehrambenih proizvoda tiče, mislim da je Srbija u boljem stanju nego EU, što se tiče veleprodaje i maloprodaje. Gledaćemo da pomognemo komšijama u regionu, pre svega mislim na BiH, odnosno RS, posebno kada govorimo o izvozu brašna. Imamo takav zahtev i iz Severne Makedonije, a verujem da ćemo moći i sa Crnom Gorom“, naveo je on.

Direktor policije Vladimir Rebić nedavno je izjavio sa Objektiv.rs da će kršenje policijskog časa, ukoliko takva mera bude doneta, predstavlјati “krivično delo nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije”, za koje je zaprećana novčana kazna ili zatvor do tri godine. On je rekao da će policija prisustvom na ulicama i kroz patrolnu delatnost proveravati da li se ova mera poštuje.

Prvi put uveden policijski čas u novijoj istoriji

U novijoj istoriji Srbije ovo je prvi put da je policijski čas uveden kao mera. To se nije dogodilo ni za vreme bombardovanja 1999, niti posle ubistva premijera Zorana Đinđića 2003, kada su takođe bila proglašena vanredna stanja.

Advokat Božo Prelević nedavno je za Nova.rs rekao da se policijski čas po pravilu proglašava kao mera vanrednog stanja, koja se preduzima uglavnom kada je ratno stanje, kada su poplave, da bi se sprečilo pljačkanje domova.
Takođe je mera kojom države staju na put demonstracijama, pobunama i građanskim nemirima. Ukoliko se osoba nađe na ulici u toku policijskog časa preti joj kazna zbog kršenja naredbe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram