Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je večeras vanredno stanje na celoj teritoriji Republike Srbije zbog koronavirusa.

„Odluka stupa na snagu odmah“, rekao je Vučić večeras nakon sastanka sa članovima vlade i kriznih štabova za suzbijanje Covida 19 i za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica virusa korona po privredu.

„Na osnovu pisma koje je meni i vladi poslao ministar odbrane, na osnovu Ustava, predsednica Skupštine, Vlade i ja doneli smo odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Srbije. Odluka glasi da se proglašava vanrdno stanje na teritoriji i ono stupa na snagu u ovom trenutku“, rekao je Vučić.

„Od sutra nema škole, nema vrtića, nema fakulteta, sve se zatvara, polako ćemo preko Zavoda za biocid da dezinfikujemo sve prostore. Od sutra nema više treninga, nema sporta“, rekao je Vučić.

Lokalne samouprave će zbog Zakonu o radu videti kako da ograniče rad restorana i kafana, moraće da se orijentišu na dostavu, naglasio je prredsednik Srbije.

„Zatvara se život da bismo sačuvali život“, rekao je on.

„Nećemo otvarati škole do kraja godine zato smo se trudili da što više ovu meru odložimo jer deca nisu u opasnosti. U opasnosti su oni kod kojih deca mogu da idu. I zato molim sve da decu ne vode i da ne vode nikoga kod svojih roditelja. To je ono što je u najvećoj opasnosti“, rekao je Vučić.

On je dodao da će nastava ići preko školskog programa RTS 3 i RTS Planeta.

Naši lekari več postaju umorni rekao je Vučić i dodao sa se ne sme dozvoliti ulaz korone u bolnice i da će zato bolnice u kojima se leče ljudi od koronavirusa od sutra čuvati vojska.

„Neće biti napada na lekare, videćete vojsku pored najznačajnijih objekata, videćete Vojsku Srbije pored bolnica. Policija će da radi težak posao. Policija će da sprovodi nadzor nad izolacijom“, rekao je predsednik srbije.

Onaj ko bude prekršio naredbu o izolaciji dobiće tri godine zatvora, najavio je on.

„Onima kojima je nadležna služba rekla 14 dana, ili onima koji dolaze iz Italije i drugih žarišta 28 dana, a koji su naši državljani i ne poštuju tu odluku o izolaciji biće kažnjeni sa do tri godine zatvora. Samo da ljude upoznam sa zakonom“, dodao je Vučić.

U Republici Srbiji je do 20 časova 14. marta 2020. godine registrovano je ukupno 48 slučajeva koronavirusa.

Ranije danas, predsednik i premijerka Ana Brnabić sastali su se sa predstavnicima Ministarstva odbrane, Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova, bezbednosnih službi, Grada Beograda i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv korona virusa.

Današnji niz sastanaka usledio je nakon što je Vučić sinoć primio procenu Ministarstva odbrane da rizici i pretnje povodom pandemije korona virusa zahtevaju donošenje hitnih mera iz nadleznosti predsednika Srbije.