Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U Šapcu se danas održavaju ponovljeni lokalni zbori, koji će pokazati da li ovaj grad može da održi opozicinu vlast ili će biti još jedo od uporišta Srpske napredne stranke. Ekipa portala Nova.rs propratila je sam početak glasanja na biračkom mestu u Ekonomskoj školi "Stana Milanović" u Šapcu, biračko mesto broj 13, na kojem može da glasa 1.588 glasača.

Kako nam je rekla Ljiljana Eraković, predsednica biračkog odbora, u odnosu na prethodne izbore održane 21. juna, potpuno je promenjen birački odbor i striktno će se voditi računa o svim procedurama. Biračko mesto je otvoreno jutros u 7, biće zatvoreno u 20 sati uveče.

“Izbori se na  ovom biračkom mestu ponavljaju zbog nepravilnosti i zbog toga što nije bilo kontrolnog listića”, istakla je Eraković za Nova.rs.

Kako javlja izveštač Nova.rs, i pre samog početka glasanja zatekli smo desetak birača koji su čekali I pre samog  otvaranja biračkog mesta. Među prvima je bila i Zorica Kljajić.

“Po prvi put sam dobila pozv na glasanje i zato izlazim na biračko mesto. Bila sam ljuta što mi pozivi do sada nisu stizali, pa sada konačno hoću da iskoristim svoje biračko pravo”, navodi Zorica Kljajić.

Zadovoljna je, kaže, funkcionisanjem samog Šapca, ali ima dosta toga što bi ona – menjala.

Na pitanje da li to znači da je Šapcu potrebna promena vlasti, ona je odgovorila: “Ne želim o tome da se izjašnjavam, izjasniću se na biračkom mestu”.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zatekli smo i Zoricu Banjac koja kaže da nema dileme i da smatra da Šabac  treba da promeni vlast i zbog toga je poranila na biralište.

Prema rečima predsednice biračkog odbora, Ljiljane Eraković, članovi biračkog odbora kontroliš

Sve je spremno, biće ispoštovane sve procedure, sastav biračkog odbora je potpuno promenjen u odnosu na prošli krug izbora.

Za sada sve protiče u redu.

“Da bismo obezbedili regularnost izbora i njihovo demokratsko sprovođenje, članovi biračkog odbora iz različitih stranaka 50 metara i na jednu i na drugu stranu od ovog biračkog mesta kontrolišu da li postoji okupljanje ljudi koji vrše  neku vrstu promocije, mahinacije i nagovaranja birača”, istakla je Eraković za Nova.rs.

Izbori su, kao i u celoj Srbiji održani 21. juna, ali Šapčani još uvek ne znaju ko će vršiti lokalnu vlast. Ponovljeni izbori organizuju se na 27 biračkih mesta, sa registrovanih 28800 birača, odnosno oko trećine biračkog tela. GIK je zbog nepravilnosti poništila izbore na svih 100 biračkih mesta, ali je Upravni sud u Novom sadu po žalbi SNS odlučio o ponavljanju na 27 mesta.

Vesna Lalić
Otvorena biračka mesta u Šapcu, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prema podacima Gradske izborne komisije (GIK) na izborima 21. juna lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ u Šapcu je osvojila apsolutnu većinu – 37 od ukupno 69 mandata, „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“ ( Zajedno za Srbiju, Srpski pokret obnove) – 23, „Jelena Milošević – Novi tim za Šabac“ – sedam, a po jedan mandat izborile su manjinske partije – Ruska stranka Slobodan Nikolić i Dr Dejan Pavlović – Evropska zelena partija.

Budimir Pavlović, predsednik Gradske izborne komisije rekao je za Nova.rs da je u 7 časova otvoreno svih 27 biračkih mesta i da do sada nije bilo prijavljenig problema i neregularnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare