Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Centralna izborna komisija (CIK) zvanično je počela pripreme za organizaciju vanrednih izbora 23. aprila za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, kao i vanredne izbore za dve skupštine opštine Zvečan i Leposavić, rekao je portpaprol CIK-a Valjmir Eljezi.

„Od danas, 9. marta, počinju rokovi za organizovanje vanrednih izbora za gradonačelnika četiri opštine: Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i vanrednih izbora za skupštine dve opštine, Zvečan i Leposavić. Sve ove aktivnosti odnose se na period od 45 dana, odnosno od danas do dana izbora“, naveo je on.

Za CIK će važiti prethodni proces overe kandidata za učešće u izbornom procesu koji je planiran da se održi tokom decembra prošle godine, kazao je on i ono što političke stranke treba da urade jeste da potvrde sertifikovane kandidate.

Pročitajte još:

On kaže da potvrđivanje kandidata nije okončano, pošto će CIK omogućiti da se registruju i potvrde i kandidati i politički subjekti koji se u prethodnom periodu nisu prijavili.

„U poslednja dva meseca 2022. godine, Centralna izborna komisija je overila 11 kandidata za učešće na izborima za gradonačelnika u bilo kojoj od četiri opštine i 63 kandidata za učešće na izborima za dve skupštine opštine. Ovaj proces će važiti, što znači da će politički subjekti moći od 9. do 13. marta da potvrde kandidate overene u novembru i decembru prethodne godine. U međuvremenu, pored potvrđivanja overenih kandidatura, CIK će prihvatiti i nove prijave političkih partija, nezavisnih kandidata, građanskih inicijativa ili koalicija. To se može uraditi u periodu od 10 dana, od 9. do 18. marta“, dodao je Eljezi.

Odlukom CIK-a do 24. marta će se odlučivati o prihvatanju odnosno odbijanju overe političkih subjekata i kandidata, dok je planirano da izborna kampanja traje 18 dana, od 4. do 21. aprila.

Inače, izbori na severu su ranije bili zakazani za 18. decembar, nakon ostavke gradonačelnika severnih opština mesec dana ranije, ali je predsednica Kosova Vjosa Osmani zbog mogućih problema održavanja izbora u tom periodu odlučila da se oni odlože za 23. april 2023. godine.

Bonus video: ZSO je obmana na koju se vlast u Srbiji primila. Ništa Srbi na Kosovu neće bolje da žive. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar