Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock

Sednica Vlade Srbije počela je u 10 sati, a na dnevnom redu nalaze se i Nacrti Zakona o informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima. Ukoliko budu usvojeni na sednici, verovatno će biti upućeni u Skupštinu Srbije i usvojeni možda već na sledećoj sednici parlamenta koja će, kako se spekuliše, početi 24. oktobra.

Novi medijski zakoni trebalo bi da urede medijsku scenu u Srbiji i da srpske zakone usaglase s evropskom praksom.

Međutim, to nije moglo da prođe glatko, pa je vlast nakon završene javne rasprave, tik pred njihovo usvajanje i mimo znanja Radne grupe ubacila pojedine članove i stavove, koji “idu na ruku” samo vladajućoj stranci.

Naime, takoreći „preko noći“ ubačena su dva sporna stava u član 112. i  122. Nacrta Zakona o elektronskim medijima, kojim se suštinski ide na štetu kablovskih operatora, a u korist emitera sa nacionalnom frekvencijom.

Takođe, u izmenama Zakona bio je predviđen i obavezan raspored koji podrazumeva da prva dva mesta moraju biti rezervisana za kanale javnog servisa, a da na narednim pozicijama moraju biti nacionalne televizije Pink, Prva, B92 i Hepi.

Ove izmene unete su bez znanja članove Radne grupe koja je radila na zakonima, a nakon što su isplivale u javnost predstavnici novinarskih i medijskih udruženja su izrazili nezadovoljstvo.

Posle pobune medijske zajednice i dela opozicije, usledio je sastanak u utorak, 17. oktobra, na kome su učestvovali predstavnici Misije OEBS-a, Delegacije EU, ambasade Norveške, Vlade Srbije, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, kao i predstavnici radnih grupa i novinarskih i medijskih udruženja.

Sporni stavovi u članu 122. Nacrta Zakona o elektronskim medijima, prema kojima je bilo predviđeno da će REM određivati cenu koju će kablovski operatori plaćati za redistribuciju programa nacionalnih televizija su izbačeni, a za drugi naknadno dodati stav u članu 112, prema kojem je trebalo da se na prva dva mesta nalaze programi javnih servisa, a potom nacionalne televizije Pink, Hepi, B92 i Prva, pronađen je kompromis.

Ono što je na sastanku još dogovoreno, je na neki način „restart REM-a“. Regulatorno telo se neće birati kao do sada, ostavljeno je vreme da određeni članovi REM-a završe svoj mandat ili da podnesu ostavke, a zatim će biti izabrani drugi članovi.

Vlada je saopštila da su se svi učesnici sastanka složili da tekstovi nacrta zakona finalno usaglašeni na tom sastanku predstavljaju korak u pravom smeru.

„Uz određene rezerve pojedinih medijskih i novinarskih udruženja, prema pojedinim predloženim rešenjima, dogovoreno je da se oba nacrta zakona proslede na usvajanja na narednoj sednici Vlade Srbije“, saopšteno je iz vlade.

Uprkos određenim izmenama, stručna javnost smatra da bi zakon trebalo povući iz procedure.

„Svi ovi medijski zakoni trebalo bi da budu povučeni, jer je ceo proces, i brzina kojoj su napisani, i podmetanja države, su ih kompromitovala. Ceo proces je kontaminiran, najpre podmetanjem oko situacije da država može da bude u vlasništvu medija, pa onda sa Savetom za štampu, pa sa tim šta REM određuje i ko će kako i šta da plaća, koji kanali se emituju. Sve to urađeno je da bi se Evropi poslala poruka da se nešto radi u sferi medija, a zapravo ništa nije poboljšano. Ukoliko ovakvi zakoni budu usvojeni, biće ugroženi svi mediji koji hoće da rade profesionalno, jer će ih prosto ta mašina koju su napravili preko Telekoma, sve pregaziti. I neće biti drugog glasa, to će biti posledica“, rekao je direktor vesti TV Nova Slobodan Georgiev.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar