Foto:arhiva Nova.rs

Čarke između Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i Narodne stranke Vuka Jeremića ne prestaju. Trenutno je glavno pitanje ko je više pomagao predsedniku SNS Aleksandru Vučiću, odnosno ko je podržao Briselski sporazum, a ko glasao za usvajanje budžeta 2014. godine...

Tenzije između stranaka Dragana Đilasa i Vuka Jeremića postojale su i ranije, a zaoštrile su se tokom predizborne kampanje, iako su ove dve stranke bile u koaliciji.
Razloga je bilo više, ali među glavnim je to što je Đilas bez konsultacija sa Jeremićem kandidovao generala Zdravka Ponoša i tadašnjeg potpredsednika Narodne stranke, kao predsedničkog kandidata Ujedinjene Srbije.

Zatim je trvenja, doduše ne javnih, bilo i oko kvota, odnosno načina na koji će biti podeljeni mandati u republičkom i gradskom parlamentu nakon izbora. Konačno i oko rezultata istraživanja javnog mnjenja koje je Đilas objavljivao, a koji su prema mišljenju članova Narodne stranke i Vuka Jeremića „sistematski lažirani“, kako bi se SSP predstavila kao najjača stranku ovog dela opozicije.

Zatim su prošli izbori, a rezultati nisu bili blizu očekivanih. Što se Beograda tiče SNS i SPS su dobili „tanku većinu“ od 56 odbornika prema 54 koliko je imala celokupna opozicija. Đilas je tada rekao da je spreman da priča sa Vučićem o ponavljanju izbora u Beoogradu, što u Narodnoj nije dočekano s odobravanjem.

Dragan Đilas Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nedavno je u medije dospeo i navodni izveštaj evropskih obaveštajaca, u kojima se Đilas spominje kao „Vučićev trojanski konj u opoziciji“.

Jeremić je rekao da ga takvi navodi ne iznenađuju i podsetio na sve ono što mu je smetalo u koaliciji.

Vuk Jeremić emisija Utisak nedelje
Vuk Jeremić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Ovaj sukob, međutim, ne jenjava, pa se sada kao argument u raspravi ko je Vučićev pomagač, koriste događaji od pre sedam i osam godina.

Tako je nakon Đilasovog gostovanja na N1, govora o tome da je potrebno da se smire tenzije, ali i da će do sledećih beogradskih izbora planiranih za mart iduće godine, razmisliti s kim bi uopšte mogao u koaliciju, te da to sigurno neće biti Narodna stranka, reagovao potpredsednik NS Vladimir Gajić.

„Vezano za “smirivanje tenzija” da podsetimo, 2013. godine je Đilas u svojstvu predsednika DS podržao potpisivanje Briselskog sporazuma od strane tandema Vučić-Dačić. Uvek kad je teško, kad su tenzije, bude tu pri ruci, da pripomogne da se anestezira građanin o kome mnogo brine…“, napisao je Gajić na Tviteru, a zatim se počele da pljušte optužbe ko je više pomogao Vučiću.

Narodnoj se zamera što je to znala i pre ulaska u koaliciju sa SSP, ali im to tada nije smetalo, a pristalice SSP kao kontra argument koriste i događaj iz 2014. godine, kada je Vuk Jeremić kao samostalni narodni poslanik svojim glasom omogućio kvorum za glasanje o finansijskim zakonima i budžetu.

BONUS VIDEO: Sukob Dragana Đilasa i Vuka Jeremića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare