Viola fon Kramon Foto :Evropski parlament

Ako Srbija želi da se pridruži EU u nekom trenutku, mi moramo da vidimo da postoji posvećenost zaštiti životne sredine, reformama sudstva, ali i spoljnoj politici. A što se spoljne politike tiče, u to su uključene sankcije Rusiji. To nije pitanje "ili-ili", kaže u intervjuu za Nova.rs izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon.

Spoljnopoliički odbor Evropskog parlamenta usvojio je u utorak Rezoluciju o Srbiji u kojoj se navodi da se od naše zemlje očekuje da uvede sankcije Rusije, a po prvi put se kao uslov za ulazak u Evropsku uniju navodi i međusobno priznanje Beograda i Prištine.

Govoreći za Nova.rs iz Brisela, Viola fon Kramon kaže da to nije ništa novo.

Usvojena je Rezolucija o Srbiji, a sad je jasno i da se klasteri za pristupanje Srbije EU neće otvarati ako se ne uvedu sankcije Rusiji. Da li je to tačno?

Ja mislim da nam je svima u interesu da taj klaster bude uspešno zatvoren uskoro. To je u opštem interesu i naravno deo dogovora sa EU jeste uvođenje sankcija Rusiji. To nije ili-ili pitanje. Ako Srbija želi da se pridruži EU u nekom trenutku mi moramo da vidimo posvećenost reformama, zaštiti životne sredine, sudstva, ali i spoljne politike. A što se spoljne politike tiče, mi tu moramo da uključimo sankcije Rusiji. Znamo za poteškoće u vezi toga, lično sam nedavno razgovarala sa predsednikom Vučićem, on je objasnio sve do detalja, ali bez obzira na to mi moramo da vidimo posvećenost Srbije da se za početak suoči sa sankcijama Rusiji i zavisnosti od ruskih energenata.

Pomenuli ste sastanak sa Vučićem, a nedavno se srpski predsednik u Beogradu sreo i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Šta mislite da će biti rezultat tih razgovora, da li će se Srbija približiti EU i doneti odluku o uvođenju sankcija Rusiji?

Bilo je mnogo gostiju iz različitih država, a poruka svih nas bila je vrlo slična, a zvuči ovako: sankcije Rusiji i reforme. Na kraju, vidimo da nam treba Srbija, kao snažna članica Evropske unije, kao snažan igrač na Zapadnom Balkanu, ali potrebne su nam i reforme. Članstvo se ne podrazumeva, ono nije besplatno. Kao što smo toliko puta rekli, reforme dolaze prvo, a tek onda članstvo u EU.

Viola fon Kramon Foto: Evropski parlament

Prvi put se u rezoluciji Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta spominje termin „međusobno priznanje“ u vezi dijaloga Beograda i Prištine. Da li je greška ako se kaže da se od Srbije očekuje da u jednom trenutku prizna nezavisnost Kosova, kako bi postala članica EU?

To takođe nije nešto novo. Na kraju, u postizanju konačnog sporazuma, mi očekujemo i priznjanje nezavisnosti. Tako da, jeste ovo je možda prvi put na papiru, kao formalno napisano, ali kao što je i Olaf Šolc već rekao, a zapravo je samo ponovio ono što je očigledno i mislim da je to veoma važna poruka.

Uključeni ste u rešavanje kosovskog problema ispred Evropskog parlamenta, možete li da utičete na albansku stranu da bude kooperativnija?

Apsolutno. To i jeste bila moja poruka. To je potrebno kao preduslov takođe. Obe strane moraju da isporuče i nedavno sam dala intervju u Prištini u kojem sam podsetila kosovsku stranu najnovije obaveze: implementaciju sudske odluke o manastiru Dečani, da pripreme nacrt plana za formiranje Zajednice srpskih opština. Obaveze postoje i na kosovskoj strani i mi radimo i na tome, naravno.

Nedavno je u medijima objavljen navodni izveštaj evropskih obaveštajaca u kojima se govori i o ljudima iz opozicije, u smislu da postoji njihova saradnja sa režimom. Mislite li da su taj dokument i navodi autentični?

Nikad nisam čula za to i ne mogu da zamislim zašto bi uopšte evropski obaveštajci pisali da je Đilas trojanski konj. Ne znam, nemam nikakve potvrde i dokaze toga.

Dragan Đilas je u odbrani rekao da ste upravo vi više puta u javnosti uoči aprilskih izbora rekli da on radi za Vučića. Da li je to tačno?

Ne mogu da se seti da sam ikad tako nešto rekla. Potrebno je da vidim da postoji takva moja izjava. Nikad nisam izašla sa idejom da je on Vučićev Trojanski konj. To je kompletna novost. Neko je ili izmislio ovaj narativ ili rečenicu ili preokrenuo reči iz mog intervjua na način koji nikako nije prihvatljiv.

BONUS VIDEO: Postizborna Srbija iz ugla EP – gost Viola fon Kramon

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare