Foto: Privatna arhiva

Grad je prošle noći još jednom oblepljen plakatima protiv gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića. Ovoga puta građani se podsećaju na njegove reči pred sam početak izborne kampanje za lokalne i parlamentarne izbore da su on i njegov tim pobedili korona virus. Za razliku od nekih prošlih plakata, iza ovih poslednjih nema tajni - iza njih stoje Dveri.

„Akcijom plakatiranja užeg centra grada imali smo nameru da građane Čačka podsetimo na krajnje neodgovorno i neprimereno ponašanje aktuelnog gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, za vreme kampanje pred republiče izbore u junu 2020. godine. Izjavom koja je doslovce glasila da je kovid virus pobeđen i publikacijom iste kroz više desetina hiljada, letaka učinio je presedan u istoriji političkih kampanja u Čačku“, navode.

Niko do sada nije toliko nisko pao da je pribegao manipulaciji igrajući se za zdravstvenim stanjem građana Čačka, ocenjuju dverjani.

„Pomenuta izjava nije samo odraz političke kulture gradonačelnika već predstavlja i ozbiljnu manipulaciju kao neproverena i ničim potvrđena da bi se mogla smatrati argumentovanom. Ona je imala za cilj da što više građana motiviše da izađu na nezakonite i neustavne izbore koje je sprovela Srpska napredna stranka u junu 2020. godine“, navode u tom pokretu.

Kako dodaju, posle konsultacija sa brojnim pravnicima, dobili su potvrdu da se izjava „ima smatrati teškim krivičnim delom i kvalifikuje se kao obmanjivanje javnosti u vidu širenja neistine koja za cilj može imati ugrožavanje zdravlja ljudi, a u ovim svima nama poznatim okolnostima sa izvesnim smrtnim ishodom“.

„To je bio razlog da kao odgovorni ljudi podnesemo krivičnu prijavu protiv Miluna Todorovića zbog opisanog postupanja koje je predstavljalo ozbiljan atak na zdravlje građana Čačka. Žalosno je što to nije prvi slučaj gde je prvi čovek grada pokazao nekompentenciju i nepoznavanje svojih zakonskih obaveza kao gradonačelnika, prvenstveno obaveze brige o javnom zdravlju“, navode u pokretu Dveri.

Oni ističu da se u nadležnim sudskim instancama očekuje epilog slučaja zagađenja Zapadne Morave.

„Zato i Srpski pokret Dveri insistira na promeni komplentnog korumpiranog sistema pravosuđa u Srbiji čije oličenje je republički javni tužilac Zagorka Dolovac. Onog momenta kada pravosuđe bude u rukama profesionalaca ovakvi slučajevi će dobijati epiloge na sudovima u kratkim vremenskim rokovima. Kao politička organizacija zalagaćemo se za što hitnije donošenje Zakona o lustraciji prilikom stupanja u poziciju vršenja vlasti“, kažu u tom pokretu.

Oni poručuju da će taj zakon će ukinuti dosadašnju praksu da se političko delovanje pojedica „ima smatrati nekažnjivim u smislu obavljanja javnih funkcija“.

„Uporedo sa tim aspektom insistiramo i na krivičnoj odgvornosti ukoliko nečije nastupanje u političkom životu proizvodi dela koja potpadaju pod odredbe Krivičnog zakonika Republike Srbije. To je jedini način da pojedici imaju odgovoran pristup u bavljenju politikom, a ujedno da građani budu zaštićeni od njihovog štetnog delovanja. Mi smatramo bavljenje politikom izuzetno časnom i odgovornom ljudskom delatnošću koja sa sobom uvek mora nositi breme velike odgvornosti. Upućujemo svima Vama, građanima Čačka, poziv da nam se pridružite da zajedno se izborimo za jedno pravdeno i socijalno odgovorno društvo“, zaključuju iz Dveri.

BONUS VIDEO Javni servis i dijalog: Buka i bes na RTS-u

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar