FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr, A.K./Amir Hamzagic/ATAImages

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović ostaje na mestu predsednika skupštinskog Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i u ovom sazivu parlamenta. Iako je poslanik, advokat vlasnika Jovanjice Predraga Koluvije i bivše državne sekretarke u MUP Dijane Hrkalović, a ostaće i član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, sve dok se ne donesu novi zakoni koji će se uskladiti sa nedavno usvojenim ustavnim promenama.

Prema oceni pravnika, koji su sa ovim stavom više puta izlazili u javnost, Vladimir Đukanović je zbog svega navedenog u sukobu interesa.

“Glasovima poslanika i vlasti i opozicije izabran sam za predsednika skupštinskog Odbora za pravosuđe. Zahvaljujem se kolegama na ukazanom poverenju. Takođe, biću šef skupštinske delegacije u Parlamenatarnoj skupštini NATO i biću član odbora za kontrolu službi bezbednosti”, napisao je Đukanović na društvenim mrežama.

Iako je ranije govorio:

“Nadam se apsolutnom izlasku iz politike. Ne zanima me ama baš nijedna funkcija, ni državna, ni stranačka”.

Tim povodom sada kaže:

“Želje su jedno, mogućnosti i realnost drugo…”

Realnost je takva da je Vladimir Đukanović pre svega poslanik, a zatim advokat odbrane u slučaju “Jovanjica”, trenutno najvećem slučaju Tužilaštva za organizovani kriminal. On zastupa prvooptuženog Predraga Koluviju, koji se tereti za proizvodnju opojnih droga. Istog onog Koluviju, kojem je kao novinar u svojoj emisiji nedavno dao skoro dva sata prostora da priča šta želi i optuži koga hoće.

Nebojša Stefanović: On brani svoje biznis ideje

Đukanovićev stranački kolega, ministar odbrane Nebojša Stefanović nedavno je podsetio da se Đukanović tek nekoliko godina bavi advokaturom, a da je svoju karijeru zasnivao i gradio isklučivo zahvaljujući pritiscima na državne institucije i to sa pozicije političara, člana Visokog saveta sudstva i nekoga ko utiče na izbor sudija.

“Đukanović se često u javnosti “brani“ od optužbi za sukob interesa i nespojivost advokatske i političke uloge tako što ističe da je novim ustavnim amadmanima omogućen nezavisan izbor sudija i tužilaca. A upravo se Đukanović “rukama i nogama“ borio da ti amadmani ne budu usvojeni. On je nastupao javno protiv onoga što su govorili predsednik Vučić i republika Srbija i Srpska napredna stranka, braneći čvrsto, ne neke principe nego svoje biznis interese”, naglasio je ministar odbrane u tehničkom mandatu.

Đukanović je i advokat bivše državne sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović, koja je optužena za trgovinu uticajem, ali i bivšeg predsednika opštine Palilula Aleksandra Jovičića.

Uprkos brojnim kritikama Đukanović je ponovo postavljen na čelo skupštinskog Odbora za pravosuđe. Samim tim što je na čelu ovog odbora, Đukanović je i član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. To znači da može da utiče na izbor sudija i tužilaca, kao i na njihovo razrešenje, premeštanje ili udaljenje.

Đukanović kaže da će se to izmeniti novim zakonima, koji će se uskladiti sa nedavno usvojenim ustavnim promenama.

“Do kraja godine doneće se novi zakoni koji će se uskladiti sa ustavnim promenama i skupština više neće imati nikakve veze sa izborom sudija i tužilaca”, objasnio je Đukanović na Tviteru.

Pravnica Sofija Mandić iz CEPRIS za novine “Nova” kaže da je ponovni izbor Đukanovića na čelo Odbora za pravosuđe pokazatelj da će vlast čvrsto držati uzde u slučaju da sudska vlast pokuša da se osamostali.

Sofija Mandic
Sofija Mandić Foto:FoNet/Božana Pavlica

“Nemam neki naročiti komentar sem onog koji je Nedim Sejdinović naveo skoro u svom tekstu, da je Đukanović provereni naprednjački poverenik za pravosuđe. Njegov izbor nam daje i obrise toga kako će izgledati pravosudni zakoni koji će svi biti usvojeni tokom ovog saziva Skupštine, što je posledica promene Ustava. Đukanović je tu, kao i do sada, da čvrsto drži uzde ukoliko treća grana vlasti pomisli da se osamostali – što je posao koji je većina evropskih zemalja sprovela u 19. i 20. Veku”, kaže Mandić.

BONUS VIDEO: Slučaj Hrkalović – Ima li šta neobično što je njen novi zastupnik naprednjak Vladimir Đukanović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare