Izborni štab Srpske napredne stranke SNS
Aleksandar Vučić. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon konsultacija sa predsednikom Srbije oko sastava nove Vlade, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da mu je Aleksandar Vučić ponovio da će se tokom jeseni povući sa čela SNS. Ostali lideri opozicionih stranaka redom sumnjaju da će se tako nešto desiti.

„On je i decidno potvrdio da će otići sa čela SNS. Tokom jeseni će napustiti mesto predsednika SNS, danas je to opet ponovio“, rekao je Đilas.

Tim povodom list Nova je liderima ostalih opozicionih stranaka postavio isto pitanje – da li veruju da će Vučić to zaista i uraditi.

Predsednik DS Zoran Lutovac kaže da nas iskustvo uči da Vučićeva reč traje koliko i pahulja na 40 stepeni celzijusa.

Zoran Lutovac Foto:FoNet/Zoran Mrdja

“Da je drugačije, imali bismo stanove od 380 evra po kvadratu, uhapšene fantome iz Savamale, a on se ne bi ni kandidovao za predsednika. Tako je i sa obećanjem o povlačenju sa funkcije predsednika stranke. On se sa čela SNS-a povlači godinama. Posle svakih izbora obećava da više neće biti predsednik stranke i da njegovo ime neće stajati na glasačkim listićima umesto naziva stranke“.

Međutim, dodaje Lutovac, ovde odavno nije glavni problem u tome što je Vučić predsednik SNS.

„Nego što nam je kidnapovana država i razoreno društvo. U Srbiji je važnije biti na čelu partije, nego na čelu države. To se pokazalo u slučaju Tomislava Nikolića, koji je bez podrške partije ostao bez faktičke moći. Ali kada imate državu pod kontrolom organizovanog kriminala, onda čak ni to više nije najvažnije. Može Vučić da na čelo partije postavi nekog poslušnika, kao što će to učiniti i u vladi, ali suština je da će preko zarobljenih medija i dalje slati poruku da je on glavni i da se za sve pita i da se neće obazirati na Ustav i zakone i da će organizovani kriminal biti pod zaštitom“.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić takođe ne veruje ni u šta što izgovara Vučić.

Miroslav Aleksić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Posebno kada je u pitanju povlačenje sa čela stranke jer je to najavljivao mnogo puta do sada pa se nije desilo”.

Slično je mišljenje i predsednika PSG Pavla Grbovića.

Pavle Grbovic
Pavle Grbović Foto:FoNet/Milica Vučković

“Do sada nam Vučić nije dao previše razloga da verujemo u njegove reči, ali u narednih par meseci ćemo videti da li će to obećanje ispuniti. Njegovo povlačenje sa čela stranke je potrebno i dobro za demokratiju u Srbiji jer je vreme da vidimo koliko ljudi zaista glasa za listu koju bi predvodili Ana Brnabić, Vladimir Đukanović, Marjan Rističević i ostali”.

Pojedincima iz opozicije je, ipak, zanimljiviji odnos Vučića i Đilasa.

Tako Aleksandar Jovanović Ćuta iz stranke Zajedno kaže:

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Kad Vučić bilo šta obeća u to se ne sumnja, a posebno kad to obeća Đilasu. Onda je to kao zakletva”.

Poslanik Ne davimo Beograd Radomir Lazović kaže da je lažnih obećanja o ostavci koja daje Vučić, važnija činjenica da se SSP i SNS dogovaraju o međusobnoj podršci predlozima zakona.

Radomir Lazović Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Sve što smo do sada videli od Vučića nam govori da se to neće desiti i da i ovaj put manipuliše i stvarno ne mogu da poverujem u to da se on sada odjednom promenio pa mu je stalo do pravila i dobre prakse demokratije. Od lažnih obećanja koja daje Vučić čini mi se da je važnija činjenica da se SSP i SNS dogovaraju o međusobnoj podršci predlozima zakona. Ovo je već treći put da SSP najavljuje podršku naprednjačkim zakonima i zauzvrat traži podršku svojim predlozima. Kada bi SNS imao dobre predloge i kada bi znao da prepozna dobre predloge opozicije, onda ne bismo bili ovde gde smo sad. Naivno je i pre svega štetno za građane pomisliti kako će se režim odjednom promeniti. Zaista mislim da je svaka saradnja ili koketiranje sa naprednjacima srljanje u provaliju“, kaže Lazović.

Predsednica Srpskog pokreta Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski kaže:

Milica Đurđević Stamenkovski Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Zanimljivo je da je Dragan Đilas od ljutog protivnika preko noći postao portparol Aleksandra Vučića, pa umesto njega prenosi poruke koje se odnose na unutarstranačka pitanja Srpske napredne stranke”, kaže Đurđević Stamenkovski i dodaje:

„Trenutno smo više posvećeni konstituisanju parlamenta, kako bi se politička polemika sa terena „rekla-kazala“ vratila u institucije“.

Jedino je lider Novog DSS Miloš Jovanović indiferentan prema pitanju Vučićeve ostavke.

Miloš Jovanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

“To pitanje nije nešto što me preterano zanima. Ustav dozvoljava da predsednik države ujedno bude i predsednik stranke a onda svako radi kako mu se čini da je primereno”.

BONUS VIDEO: Ko može da bude novi Vučić na čelu SNS-a?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare