Foto: Nova.rs

Ukoliko se desi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ispuni obećanje i povuče se sa čela Srpske napredne stranke nakon formiranja nove vlade, veliko je pitanje ko će ga na tom mestu naslediti. Kako saznaje Nova.rs za sad su dva imena najbliža ovom izboru - premijerka Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Ko god to bio, ocenjuje politikolog Cvijetin Milivojević, sasvim sigurno neće doprineti rastu rejtinga stranke, već će je voditi u katastrofalan pad.

Prema Ustavu i zakonima ove zemlje predsednik države ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost, dakle ne bi trebalo da bude ni predsednik stranke. Vučićev prethodnik na čelu države Tomislav Nikolić, upravo je zato svojevremeno podneo ostavku na mesto predsednika SNS.

I Aleksandar Vučić je ovakav potez mnogo puta najavljivao.

Još samo da…

Datume je zakazivao, pa uvek iznova pomerao, pravdajući to kriznim situacijama u kojima se država u tom trenutku nalazi.

Izborni štab Srpske napredne stranke SNS
Aleksandar Vučić. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Poslednji put o napuštanju kormila SNS govorio je u martu, kada je rekao da će posle aprilskih izbora učestvovati u izboru vlade i da će se zatim povući sa čela stranke.
„Deset godina na čelu stranke je dug period, to je period u kojem Srpska napredna stranka nigde nije izgubila, to je neverovatno, i vreme je da se neko drugi tome posveti“, rekao je Vučić za list Politika.

Formalno, Vučiću je mandat predsednika stranke istekao pre dve godine, jer je na ovu poziciju poslednji put izabran 28. maja 2016. godine. S obzirom na to da statut SNS-a predviđa da mandat predsednika traje četiri godine, a da funkcija prestaje istekom mandata, to bi značilo da Vučić formalno nije više predsednik SNS.

Na Skupštini stranke u novembru prošle godine naprednjaci su jednoglasno na svim nivoima, od mesnih do opštinskih odbora, odlučili da predsednik Aleksandar Vučić bude jedini kandidat za predsednika stranke. On je to odbio.

Premijerka i predsednica Gradskog odnbora SNS Ana Brnabić tad je rekla:

„Aleksandar Vučić nastaviće da vodi SNS do ovih izbora, a onda ćemo izabrati i predsednika stranke, kao i zamenika predsednika“.

To je 31. marta potvrdio i sam Vučić.

Dvojac u trci

Dakle, nakon formiranja nove Vlade Srbije može se očekivati da Vučić podnese ostavku na mesto predsednika SNS.

U tom slučaju vladajuća stranka moraće da izabere novo rukovodstvo.

Kako saznajemo, u stranci i dalje postoji nada da će Vučić od ove odluke odustati, međutim, ukoliko se to ne desi i zaista podnese ostavku, treba mu naći zamenu. U ovom trenutku najbolje se kotiraju premijerka Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Foto:TANJUG/ INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV

“Oni važe za ljude u koje Vučić ima najviše poverenja mi preko kojih bi i dalje mogao, doduše iz senke, da upravlja strankom”, kaže naš sagovornik.

Sunovrat rejtinga

Politikolog Cvijetin Milivojević kaže da je prema njegovoj evidenciji Vučić do sada 19 puta najavljivao povlačenje sa vrha SNS. I svako takvo obećanje prekršio…

Medju nama Cvijetin Milivojevic
Cvijetin Milivojević Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Brojim da je do sada ukupno 19 puta javno oročavao svoj ostanak na čelu SNS. Poslednji put je rekao da će se povući nakon formiranja nove Vlade. Sem njega, naravno, mislim da niko u ovoj stranci ne veruje u to i navijaju da Vučić nastavi da krši Ustav i istovremeno obavlja funkciju predsednika države i političke stranke od 750.000 članova. To vidite kad se neko usudi da spomene da Vučić krši Ustav, jer ga odmah proglase za neprijatelja države. Zato je jasno da je iz ugla te stranke Vučić nezamenjiv”, kaže Milivojević za Nova.rs.

Što se tiče Brnabić i Vučevića kao mogućih naslednika Milivojević kaže:

“Brnabić nije ni v.d. predsednika Gradskog odbora SNS, ona je tu uoči izbora postavljena kao kakav prinudni upravnik i možda to jeste bio Vučićev test koji je trebalo da pokaže da li bi mogla da obnaša i najvišu funkciju u stranci. Vučević je u svakom slučaju privatno mnogo bliži Vučiću i deluje kao neko ko bi mogao da se nađe na čelu stranke. Međutim, ni ona ni on nisu neko ko će sačuvati rejting stranke. Štaviše. Ovakve promene bi iz korena menjale rejting i došlo bi do katastrofalnog pada. To ne moram ja da kažem, to se vidi iz rezultata izbora, gde je na parlamentarnim i gradskim izborima SNS prošao mnogo lošije i osvojio i do 15 odsto manje glasova negoli Vučić na predsedničkim. Jasno je da su pobede SNS posledica ogromnog rejtinga Aleksandra Vučića lično. Ako on više ne bude bude nosilac liste čak i na lokalnim izborima, pitanje je kakav bi rezultat SNS osvojila”, zaključuje Milivojević.

BONUS VIDEO: Ko može da bude novi Vučić na čelu SNS-a?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare