Dragan Đilas Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, gostujući u emisiji "Među nama", osvrnuo se na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na kom je jedna od tema bila i sastav nove Vlade.

„Te konsultacije su demokratska praksa poslednjih 20 godina. Svaki predsednik je zvao liste koji su ušle u parlament da kažu svoje mišljenje. Rekli smo naš stav da nećemo biti deo nove Vlade koja će nastaviti kontinuitet prethodne koju smo mi kritikovali, zato ostajemo opozicija, ali nikada nećemo biti opozicija Srbije“, istakao je Đilas.

On dodaje da će u novom sazivu Skupštine Srbije podržati svaki zakon koji donosi boljitak, bez obzira na to ko ga je predložio.

Rekao je da je na konsultacijama sa Vučićem hteo da zajedno sa svojim saradnicima iznese mišlljenje o radu prethodne Vlade.

„U Ustavu Srbije piše da je predsednikova obaveza da čuje mišljenje svih, pa smo i mi mislili da je to naša obaveza, a neke opozicone kolege su mislile da je dovoljno da se obrate preko medija. Mi smo smatrali da je dobro da odemo i kažemo predsedniku da prethodne vlade nisu dobro radile svoj posao, da su doprinele kriminalizaciji zemlje, urušenju svih institucija, prestanku ili zastoju u evropskim integracijama, bez obzira na to što odgovornost snosi i Evropska unija, koja se ponaša na način koji je neverovatan u celom regionu“, rekao je Đilas.

PROČITAJTE JOŠ

Dodao je da je predsednik Vučić ponovio da će otići sa mesta SNS.

„On je i decidno potvrdio da će otići sa čela SNS. Tokom jeseni će napustiti mesto predsednika SNS, danas je to opet ponovio“, rekao je Đilas.

Komentarišući predizborne koalicije, Đilas je rekao da će u budućnosti ići samo sa onim strankama koje imaju isti politički program.

Đilas o Šapiću

Osvrćući se na poplave koje su nedavno zahvatile Beograd i havariju u Ulici kraljice Marije, Đilas navodi da je važno videti kako smo zapravo došli u takvu situaciju.

„Mislim da je to sve posledica loše urađene rekonstrukcije. Kada pogledate danas beogradske ulice, vidite da ima mnogo stvari koje treba uraditi. Jedno je šminkati grad i pokazivati kako se nešto menja, a drugo je uraditi stvari koje su neophodne da se urade“, kaže Đilas.

Prokomentarisao je i Šapićevu izjavu da su poplave „božja volja“, kao i odnos Šapića prema novinarki Nove S, koja mu je postavila pitanje o rekonstrukciji Ulice Kraljice Marije, a on više puta ponovio da neće davati izjave za medije koji ga „satanizuju“.

„Nijedan ozbiljan politčar ne treba da se uzda u božju volju, već u sebe, svoje saradnike i svojih 10 prstiju. Aleksandar Šapić je gradonačelnik od pre 10 dana i on kao pojedinac nije odgovoran za to, ali je poslednjih 10 godina bio deo vlasti koja je vodila ovaj grad i sasvim sigurno da kao skorašnji član SNS snosi odgovornost. Svi političari treba da pokažu razumevanje za medije“, kaže Đilas.

Komentarišući Šapićev tim Đilas kaže da Predraga Lukića koji će biti zadužen za javni prevoz i saobraćaj u gradu ne poznaje, dok je Miroslav Čučković došao kao deo koalicionog sporazuma,

„Gospodin Cvijo Babić je bio deo Demokratske stranke, mislim da je on bio dobar direktor Vodovoda i da niste imali ove situacije da kada padnu velike kiše bude poplavljeno pola Beograda“, istakao je Đilas.

Dodaje da će vreme koje dolazi pokazati da li će Beograd napredovati, ali i da je primetio da je poslednjij osam godina Beograd izgubio ono što je nekada bio.

„Beogradski izbori su šansa za promenu vlasti i za vraćanje onog Beograda, kakvog ga većina vidi“, zaključio je Đilas.

BONUS VIDEO: Šapić usvojio predlog Đilasove stranke da reši problem sa kladionicama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare