Foto:EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Grupa proevropskih opozicionih političkih organizacija u Srbiji uputila je pismo predstavnicima Evropskog parlamenta (EP) u međupartijskom dijalogu, u kojem je optužila vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom (SNS) da podriva šanse za uspeh tih pregovora.

U pismu posrednicima iz EP u predstojećem dijalogu vlasti i opozicije, Vladimiru Bilčiku, Tanji Fajon, Eduardu Kukanu i Knutu Flekenštajnu, kao i predsedniku Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvidu Mekalisteru, šest stranaka i pokreta je navelo da SNS nizom poteza želi da smanji eventualne pozitivne efekte pregovora i izrazilo „ozbiljnu zabrinutost zbog iskrenosti i posvećenosti“ vlasti.

Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, inicijativa Ne davimo Beograd, stranka Zajedno za Srbiju i Pokret za preokret pozvali su posrednike iz EP da što pre počnu konsultacije sa vanparlamentarnom proevropskom opozicijom o formatu i temama medjupartijskog dijaloga, prenosi televizija N1.

U pismu su naveli da su vladajuće stranke i mediji pod njihovom kontrolom „organizovali koordinisane napade“ na Evropski parlament, nezavisne medije, predstavnike nevladinih organizacija i političke protivnike.

Skupština Srbije je ponovo korišćena „za stravične i brutalne napade“ na nezavisne medije i organizacije civilnog društva, navodi se u pismu, u kojem se posebno izdvajaju napadi na novinare portala KRIK i istraživače nevladine organizacije Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

„Paralelno sa tim napadima, povećen je i nivo brutalnosti prema opozicionim političarima, sa jasnom namerom da se pokrije činjenica da su članovi SNS na visokom nivou bili umešani u organizovani kriminal, što je opozicija godinama naglašavala“, stoji u pismu.

Grupa šest vanparlamentarnih stranaka i pokreta optužila je predsednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića da je, posle neuspešnog pokušaja da utiče na sastav delegacije EP u dijalogu, nastavio da umanjuje značaj zakonodavnog tela EU u celini, najavljujući paralalelni dijalog, u kojem bi vlast pregovarala sa strankama koje se protive učešću evropskih posrednika.

„Dačić je najavio da će Vlada stvoriti sopstveni paralelni dijalog uglavnom sa njihovim marionetskim i satelitskim strankama, pod izgovorom da ne prihvataju sve opozicione stranke ulogu Evropskog parlamenta u popravljanju naše nestajuće demokratije“, navodi se u pismu.

Dodaje se da je učešće u tom dijalogu bez posrednika Evropskog parlamenta potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, „sa jasnom političkom namerom da podrije šanse za uspeh procesa“ u kojem će učestvovati proevropske organizacije i predstavnici EP.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar