Zdravko Ponoš
Zdravko Ponoš Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Lider pokreta Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš ocenio je da se desetogodišnja kosovska politika Aleksandra Vučića "odronila i povukla celu Srbiju" i da se to više ne može prikriti sastancima sa Srpskom listom, stranim ambasadorima ili patrijarhom.

„Da li razume šta sve stavlja na kocku, da li stvarno misli da može da upravlja krizom i da je drži lokalizovanom? Veruje li da je na greškama toliko naučio da konačno može da uradi nešto uspešno za srpsku stvar na Kosovu? Zar mora nevolja Srba sa severa da se uveća kako bi se rentirala nekome da bi disciplinovao Kurtija“, ukazao je Ponoš u autorskom tekstu za nedeljnik NIN.

„A, svako ko mu skrene pažnju da Vojsci ne naređuje gluposti je državni neprijatelj i nevolitelj naše Vojske. Taj sam, po njegovoj klasifikaciji. Kaže da sam ja topio tenkove, a da on obara tuđe dronove. Da se, dok je bio ministar vojni, nije fokusirao na političko oceubistvo mogao je da nauči nadležnosti u sistemu odbrane“, predočio je Ponoš.

On dodaje da Vojska „nije gradski odbor SNS, nije ni građevinska firma člana glavnog odbora SNS, nije ni pajtosova firma za sahranjivanje EPS, a ni privatni vinski podrum“.

„Vojska je alat koji se nasleđuje od generacije na generaciju, mora da se koristi samo za ono za šta je namenjen, a onaj ko je ovlašćen da ga upotrebi nije automatski kompetentan da naredi i kako“ napomenuo je Ponoš.

Ponoš konstatuje da je Vučić podigao borbenu gotovost Vojske za proteklih par godina više puta nego Tito za života, dok načelnik Generalštaba „poslušno trepće kao posilni i na mig ‘vrhovnog’ podiže migove na dron.

„Postavlja se pitanje što se ovaj režim svako malo prihvati za vojsku i zašto je Vučiću od svih nadimaka najdraži vrhovni? Prvi razlog je svakako tradicionalno visoko poverenje građana u Vojsku, a drugi da se svaka politička kriza dramatizuje kao pretnja ratom, a onda građani svako, pa i najgore rešenje prihvate kao spasonosno po sistemu – samo da rata ne bude“, zaključio je Ponoš.

Bonus video: Vučić odgovorio Ponošu o obaranju drona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare