Zdravko Ponoš Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Aleksandar Vučić povlačenjem ljudi iz Srpske liste iz kosovskih institucija, tim gestom koji izgleda dosta patriotski, zapravo pere njihove biografije. Mnogi od njih imaju dosta delikatnu biografiju, od kriminalne do političke, oni su ipak bili u koaliciji sa prištinskom vlašću sve ove godine", izjavio je lider pokreta Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš u intervjuu za današnji broj nedeljnika Vreme.

„Vučićeva ekspozitura na Kosovu, koja se zove Srpska lista, bila je u koaliciji sa svima koji su bili na vlasti na Kosovu. Te biografije treba oprati i to se pere ovakvim gestom. Pitanje je da li će to dovesti do onoga što bi on verovatno hteo, a to je bolje pozicioniranje pred pregovore koji predstoje“, rekao je Ponoš, a saopštio je pokret SRCE.

On je ocenio da Zapad ima problem da kosovskog premijera Aljbina Kurtija privoli da izvršava obaveze koje je Priština preuzela na sebe, a jedan od načina da ga privoli jeste da se malo zategne situacija na severu Kosova.

„Ako je neko odlučio da zloupotrebi Srbe na Kosovu podižući njihovu nevolju na još viši nivo, samo da bi disciplinovao Kurtija, onda je to strašno neodgovorno. Međutim, ne bi bilo prvi put da neko zloupotrebljava Srbe na severu; ove na jugu su već alalili, koliko vidim. Srbe južno od Ibra niko i ne pominje, kao i da nisu važni. Zašto su njihove registarske tablice manje važne nego ove na severu“, zapitap je Ponoš.

On smatra da je krizu na severu dobrim delom prouzrokovao Kurti, svojom nespremnošću da uradi ono za šta ima obavezu, ali je svoj doprinos dao i Vučić, „koji je pao u očaj jer se ubrzava dinamika rešavanja kosovskog pitanja, a on je posle 10 godina, kad podvuče crtu, sve izgubio. Kad je došao na vlast, na Kosovu je bilo i Srpske policije i srpskog pravosuđa i glasanja na izborima Republike Srbije. Sad ničeg nema. To je rezultat deset godina Vučićeve kosovske politike”.

“Sad pokušava bar nešto da dobije. Hteo bi da resetuje stanje i da ga vrati na ono iz 2013… igra se vatrom. U toj dramatizaciji postoji opasnost da se stvari otrgnu kontroli i da upravljanje konfliktom postane neizvodljivo“, upozorio je Ponoš i dodao kako je “Vučić više puta dizao botrbenu gotovost vojske nego što je Tito za ceo život”.

Govoreći o nemačko-francuskom predlogu za rešavanje problema između Srbije i Kosova, Ponoš je naglasio da je papir koji je sada u opticaju mnogo ozbiljniji od onog koji se pojavio u „Albenijan postu“. “Nije jasno koji papir to Vučić nije hteo da uzme u ruke, ali Šolc tvrdi da je stigao zvaničan odgovor Beograda na taj dokument, kao i iz Prištine”, kaže Ponoš.

On je dodao da se u aktuelnom francusko-nemačko papiru „spominje spremnost da će se poštovati sve što je ranije dogovoreno, govorio se o tome da postoji zajednička evropska budućnost i Srbije i Kosova, da jedni druge neće pokušavati da predstavljaju, da će razmeniti diplomatske misije“.

„Ono što je, uveren sam, najvažnije jeste da taj papir ne podrazumeva priznanje Kosova od strane Srbije i ulazak Kosova u Ujedinjene nacije“, kazao je Ponoš.

On je konstatovao da je Kosovo multigeneracijsko pitanje, pitanje identiteta, ne samo teritorije.

„Tamo ne mogu da se naprave epohalni uspesi. Politički i diplomatski uspeh jeste da se ne izgubi to što je ostalo. A ovoj vlasti je izgleda najvažniji zadatak da ne plati političku cenu za to što su izgubili. Na to se sve svodi, uvek se pravi neka drama da bi se prikrilo šta su izgubili. Rezultat Vašingtonskog sporazuma jeste izraelsko priznanje Kosova. To je bio rezultat sedenja na hoklici ispred Trampa, tako je dat prilog Trampovoj predizbornoj kampanji, a mi smo izgubili Izrael na svojoj strani u pogledu Kosova“, napomenuo je Ponoš.

Upitan o prevremenim izborima u Beogradu, za koje se nagađa da će biti na proleće sledeće godine, on je konstatovao da bez obzira šta bi bili Vučićevi razlozi za prevremene beogradske izbore „da li da se otrese potrošnog Šapića ili da napravi matine za izbore 2024., tako što će prekomponovati opoziciju, kvaziopoziciju i koalicionu vlast, na sve će uticati i dinamika kosovskog raspleta – što će biti dogovoreno i kako će narod to da kvalifikuje, jer „Vučić radi istraživanja javnog mnjenja praktično na dnevnoj bazi i to je ono što ga usmerava, a ne dugoročni nacionalni interes”.

„Druga stvar su ekonomska i energetska kriza. Ekonomska kriza je veoma duboka i sveobuhvatna, zahvatila je celu Evropu, ali energetska će se videti golim okom i osetiće se u hladnim stanovima vrlo brzo. Vučić je energetiku potpuno upropastio i mi smo dočekali evropsku energetsku krizu vrlo nespremni. Ako stanje u energetici bude imalo tu dinamiku kao što govore stručnjaci, onda to može da utiče i na druge stvari, poput odluke da li će biti beogradskih izbora. Ako samo želi da se reši Šapića, ima i drugih načina. U ovom trenutku, ako bih se kladio, rekao bih da tih izbora neće biti“, zaključio je Ponoš.

BONUS VIDEO Vučić odgovorio Ponošu o obaranju drona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar