Vladika Grigorije Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prošlo je dvanaest dana otkako su batinaši SNS fizički nasrnuli na goloruk narod okupljen na ulicama Srbije, a da SPC ni njen patrijarh nisu osudili taj čin. Patrijarh je sa dan zakašnjenja učinio najgoru moguću stvar izjednačavajući batinaše i narod koji je ustao da odbrani vodu, vazduh i zemlju u kojoj živi.

Usledila su pitanja da li je SPC prodala zemlju Rio Tintu, ali i apeli da se Porfirije oglasi o dolasku kontraverzne kompanije Rio Tinto u Srbiju. Ali saopštenja SPC na njenom sajtu nismo videli, iako je za to u Srbiji vladalo neverovatno interesovanje.

Nezadovoljstvo ponašanjem patrijarha i SPC je eskaliralo do te mere da su u poslednji čas pozvali mitropolita Joanikija, kao jednog od popularnijih vladika, da spasava ono što je ostalo od ugleda srpskog patrijarha. Ali ni to spasavanje nije prošlo bez skandala jer je Mitropolija naknadno demantovala navode iz intervjua, koje je ubacivao nosilac Ordena Svetog Save, Milorad Vučelić.

Saopštenje koje je SPC izdala juče, povodom susreta evroparlamentarke Viole fon Кramon i episkopa Grigorija, a u kome se građanima objašnjava da je voda mokra i da je SPC u Nemačkoj SPC, što niko živ nije sporio i što su svi znali i znaju, ogolilo je činjenicu da je napad na vladiku Grigorija, ovoga puta izveden indirektno, konstanta crkvenog establišmenta sve dok je Vučić na Andrićevom vencu.

Fotografija na kojoj se vide Viola fon Кramon i episkop Grigorije nam pokazije da su sagovornici uslikani ispred panoa na kojem piše Srpska pravoslavna crkva. Sama fon Кramon u svom tvitu piše da se sastala sa epsikopom SPC.

Zašto je onda susret, na kojem je, kako nam otkriva saopštenje vladike Grigorija, bilo reči o imovini SPC na КiM, pretvoreno u skandal.

Šta je tako skandalizovalo Andrićev venac da svi tabloidi prenesu isti tekst s istim naslovom, ako to nije nova nemačka vlada u kojoj resor spoljnjih poslova preuzima koleginica Viole fon Кramon. Vučić i Porfrije bi mogli npr. da se skandaliziju činjenicom da se episkop u čijoj nadležnosti nisu КiM i u Nemačkoj bije bitku za ono o čemu i Vučić i Porfirije vole da pričaju, ali se za to više ne bore.

Ili je skandal to što svaki episkop na teritoriji svoje eparhije može autonomno da odluči i sa kim će se sastati a da ne pita Andrićev venac i sme li i šta će reći.

U danima kada režim pokazuje da ne preza ni od otovrenih sukoba sa građanima koji ne žele da Rio Tinto od Srbije napravi sprženu zemlju, kada predsednik javno priznaje da je Rio Tinto gotova stvar, samo da ga urazume oko izvesne deponije i kada savetnik i prijatelj srpskog patrijarha na televiziji s nacionalnom frekfencijom izvodi performans dostojan nacističke Nemačke tridesetih godina prošlog veka, SPC i njen patrijarh odlučlili su da svom vernom narodu otkriju ono što im je otkrila i Viola fon Кramon, da je SPC u namčkoj SPC.

Sasvim je sigurno da je SPC u Nemačkoj srpska, no nakon svega zar nije logično pitanje čija je to Crkva u Srbiji?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare