Fajon o tome hoće li EU “priznati” rusku i kinesku vakcinu

Politika 17. mar. 202109:32 > 10:22
Podeli:
Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

“EU ima stroge zakonske regulative za odobravanje i sertifikaciju vakcina i očigledno je da kovid pasoši Unije neće moći da prepoznaju vakcinu koju EMA (Evropska agencija za lekove) još nije odobrila. Nijedna kineska kompanija još nije podnela zahtev za odobrenje... Ako bude odobrena, ruska vakcina može da bude uključena u verziju kovid pasoša EU”, kaže, između ostalog, Tanja Fajon, poslanica EP, za Nova.rs.

Ona je tako odgovorila na pitanje našeg portala kakav je njen stav o predlogu za uvođenje kovid-pasoša za slobodno kretanje unutar EU, a koje će moći da dobiju samo oni koji su vakcinisani cepivima koje je odobrila EMA.

Ukoliko bude usvojen ovakav predlog, veliki broj građana koji je vakcinisan kineskom i ruskom vakcinom neće moći da dobije takozvane „kovid pasoše“ EU.

„Očekuje se da će Komisija usvojiti svoj predlog o kovid pasošima tek ove nedelje. Kako još uvek nije na stolu, ne mogu ga komentarisati. Međutim, čvrsto verujem da moramo učiniti sve što je u našoj moći da se što pre vratimo u normalu. Verzija kovid pasoša EU mogla bi biti samo jedno od rešenja za lakše putovanje i prelazak granice“, navodi Fajon za Nova.rs

Ona kaže da je i dalje uverena da takva inicijativa mora ostati nediskriminišuća,  kao i da se mora poštovati individualno pravo na zaštitu podataka i privatnost. Kako ističe, postoje standardi kvaliteta, sigurnosti i efikasnosti koje treba poštovati i uzeti u obzir.

„Što se tiče priznatih vakcina, EU ima stroge zakonske regulative za odobrenje i sertifikaciju vakcina. Očigledno je da verzija EU kovid pasoša ne može prepoznati vakcinu koju EMA još nije odobrila. Konkretno, kada su u pitanju kineske vakcine, nijedna kompanija iz Kine nije podnela zahtev za odobrenje na tržištu. Stoga se takve vakcine ne mogu razmatrati u EU“, navodi Fajon.

Ona, međutim, podseća da EMA razmatra usklađenost ruske vakcine Sputnjik V sa uobičajenim EU standardima, kada je reč o efikasnosti, bezbednosti i kvalitetu, i navodi da se na to proverava od 4. marta ove godine.

„Tek nakon što EMA odobri vakcinu Sputnjik V, ona može da bude uključena u šemu EU kovid pasoša“, kaže Fajon za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar