Foto: TANJUG/ INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV

Pokret Novi 6. oktobar najenergičnije protestuje protiv zloupotrebe dece u političke svrhe i zahteva trenutnu reakciju nadležnih državnih organa i Zaštitnika građana zbog kršenja prava deteta.

Novi 6. oktobar smatra da su predstavnici državnih organa nezavisnih institucija koji se bave zaštitom prava deteta bili dužni da u petak reaguju na kršenje svih garantovanih prava deteta, ali po naučenoj matrici, kada je potrebno da se skrene pažnja na nedopustivo ponašanje najviših funkcionera, kritika izostaje. Čak i da nisu prekršene odredbe Konvencije, a jesu, zloupotreba dece u političke svrhe, poput pevanje pesmica, te poklona i torte koji su darivala deca iz Gračanice Aleksandru Vučiću pre svega je tužan i ponižavajući događaj za sve građane Srbije. Slike Josipa Broza okruženog pionirima, za koje smo mislili da pripada dalekoj socrealitičkoj i totalitarnoj prošlosti pojavile su se nekoliko decenija kasnije, ovoga puta u scenografiji dece u narodnoj nošnji.

Pravo deteta na zaštitu od zloupotreba i iskorišćavanja zajemčeno je Ustavom Republike Srbije i Konvencijom o pravima deteta. Obaveza svih, posebno najviših državnih organa je da ga poštuju, zaštite i uzdrže se od svih aktivnosti koje ugrožavaju prava deteta. Pokret upućuje apel svim učesnicima političkog života da se suzdrže od uplitanja dece kako u svakodnevnim aktivnostima, tako i svim političim kampanjama koje budu sledile.

Srbija je već poznata u međunarodnim organizacijama i sudovima po trgovini decom i starateljstvima. Tužba koju Pokret piše i koju će podneti relevantnim međunarodnim sudovima protiv Srbije zbog ove zloupotrebe može samo dodatno urušiti ugled zemlje. Nažalost, ukoliko režim na dnevnom nivou krši sopstvene zakone to je jedino što preostaje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare