Petar Petkovic
Petar Petković Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je "ceo politički šou Aljbina Kurtija u Briselu" osmišljen da se srpska strana natera na reakciju i sada Beograd strahuje za mir i bezbednost u srpskim sredinama, pošto je Priština odbila da prihvati drugu tačku predloga Evropske unije.

Petković je za RTS podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić od samog početka tog političkog procesa razgovarao sa Tačijem, Hotijem, Mustafom, ali da su razgovori sa Aljbinom Kurtijem „čudo neviđeno“.

To možete da pitate i predstavnike EU, Lajčaka i Borelja. Za sastanak na visokom političkom nivou, pripremali smo se još na tehničkom razgovoru koji je bio 7. jula, rekao je Petković.

Tada smo dobili nacrt od EU oko čega treba da se saglasimo, reč je o tri tačke i tri rečenice i u njima nema ništa sporno i neko ko to odbija jasno je da ne misli o miru i da ne želi da ide u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, predočio je Petković.

Petković je istakao da je EU predložila da se obe strane saglase da se intenziviraju zajednički napori da se pronađu preostala nestala lica, da se uzdrže od jednostranih radnji i poteza koje imaju potencijal da destabilizuju situaciju na terenu i da će se redovno održavati sastanci glavnih pregovarača uz posredstvo EU.

Petković je objasnio da je Kurti pristao samo na treću tačku, a prve dve tačke nije želeo da razmatra, jer je insistirao na suočavanju sa prošlošću, pa krenuo da govori o tri genocida.

Na sve provokacije, uvrede, Vučić je argumentovano i smireno odgovarao Kurtiju, jer ceo politički šou Kurtija, objašnjava Petković, bio da se srpska strana natera na reakciju.

Bilo je trenutaka kada smo u toku razgovora mogli sto puta da ustanemo i odemo, mi smo ostali, predsednik je ostao da sedi i pokaže punu posvećenost Beograda dijalogu. Umesto da razgovara o ove tri tačke koje je predložila EU, Kurti izlazi sa svojim papirom i daje ga Borelju, on pita o kom papiru je reč – niko to nije pročitao ni video, rekao je Petković.

Petković je naveo i da su Miroslav Lajčak i Đozep Borelj bili konstruktivni i pokušavali u više navrata da vrate Kurtija u tok dijaloga, koji je mahao knjigama Nataše Kandić, govorio o tri genocida koje je navodno počinila Srbija.

Svi su se samo gledali, Borelj nije mogao da razume o čemu priča Kurti, rekao je hajde da idemo u pravcu budućnosti, ukazao je Petković.

Prema njegovim rečima, to što je Kurti rekao da je podelio tri knjige je apsolutna laž, on je samo mahao svojim knjigama.

Očekujem od međunarodne zajednice, između ostalog, da uvidi težinu problama gde nije kriv Beograd, spremni smo od A do Š da prihvatimo sva tri predloga EU. Borelj je jasno video na kojoj strani je krivac. Oni su dužni da izvrše pritisak na Prištinu kako bi sačuvali mir i bezbednost, na Kosovu i Metohiji, zaključio je Petković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar