Petar Petković Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Direktor Kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je kosovski premijer Aljbin Kurti "najotvorenije zapretio sukobima i eskalacijom nasilja" na severu Kosova i Metohije, izjavom da "niko ne može da specijalne jedinice Rosu spreči da intervenišu" na tom delu Kosova.

„Za Kurtija imam samo jednu poruku – NATO je dužan da speči svaki pokušaj upada Rosu na sever. Ako oni neće, upade Rosu će sprečiti srpski narod“, naveo je Petković u saopštenju.

On je naveo da Rosu „nema šta da traži na severu Kosova i Metohije, ni po jednom jedinom slovu i bilo kojoj tački bilo kog sporazuma“.

„Za policijske poslove na severu je prema Prvom briselskom sporazumu nadležan isključivo Regionalni direktorat policije – Sever u kom po etničkoj strukturi mora biti najmanje 95 odsto Srba, a čiji se komandant bira na predlog četiri gradonačelnika sa severa KiM“, kazao je Petković.

Istakao je i da jedinice Rosu ne smeju da udju na sever Kosova i Metohije bez dozvole komandanta Kfora i četiri srpska gradonačelnika, na osnovu sporazuma koji je Priština potpisala sa NATO 2013. godine.

BONUS VIDEO: Počelo uklanjanje barikada na severu KiM

Komentari

Svi komentari (2)