Olaf Šolc, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak
Olaf Šolc, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN/GEORGI LICOVSKI/JAKUB KACZMARCZYK

Nakon što su razgovori predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu završeni bez vidnog napretka, najavljene su posete specijalnog predstavnika EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka, kao i specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Eskobara. Oni će posetiti i Prištinu i Beograd, a u novu diplomatsku ofanzivu na Zapadnom Balkanu uključio se i nemački kancelar Olaf Šolc, koji je najavio da će organizovati poseban sastanak Vučića i Kurtija u Berlinu.

To je prema mišljenju sagovornika Nova.rs još jedan pokušaj evropskih i američkih zvaničnika da pod hitno spuste tenzije na Zapadnom Balkanu.

U nedelju, 21. avgusta predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao sa Srbima sa Kosova. On je nakon ovog susreta rekao da kosovska strana na sastanku u Briselu 18. avgusta nije prihvatila nijedan predlog zvaničnog Beograda. Jedan od tih predloga bio je uvođenje statusno neutralnih tablica, a Srbija je tražila i da se ulazno-izlazni dokument ne izdaje Srbima koji žive na Kosovu, jer bi to značilo, kako je Vučić naveo da posle 90 dana, koliki je rok važenja dokumenta, moraju da izađu sa teritorije KiM, ponovo uđu i dobiju nov dokument.

Evropska unija i međunarodna zajednica nastoje da Kosovo i Srbija pronađu rešenje najkasnije do 31. avgusta kako bi se izbegla nova eskalacija na severu Kosova.

Ambasada Nemačke u Prištini saopštila je da će nemački kancelar Olaf Šolc pozvati predsednika Srbije i premijera Kosova Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija na sastanak u Berlinu.

Olaf Šolc Foto:Tanjug/AP Photo/Michael Soh

Kako se navodi, Šolc je započeo pripreme za sastanak u okviru Berlinskog procesa.

„Ove jeseni, u okviru Berlinskog procesa, kancelar Šolc će pozvati obe strane, sa ciljem daljeg olakšavanja dijaloga. U toku su pripreme za taj sastanak“, naveli su iz ambasade i dodali da je važno da se obe strane konstruktivno angažuju i rade na izvodljivom rešenju.

“Još jedna eskalacija s blokadama puteva i nasilnim protestima nikome nije u interesu. Umesto toga, neophodan je sveobuhvatan i stabilan sporazum između dve strane, koji će otključati evropsku perspektivu za obe države i doprineti regionalnoj bezbednosti“, poručili su iz Ambasade Nemačke.

I poseta Miroslava Lajčaka i Gabriela Eskobara Prištini i Beogradu imaju za cilj da se pronađe rešenje koje se tiče izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za srpske državljane koji dolaze na KiM.

Garbijel Eskobar i Miroslav Lajčak Foto:Twitter/@MiroslavLajcak

Bivši ambasador Srbije u Kuvajtu i član pokreta “Srbija centar” Mihailo Brkić za novine “Nova” kaže da je jasno da postoji veliki interes evropskih zvaničnika da se tenzije u ovom delu Balkana smire.

Mihailo Brkić/ Foto: Newsmax Adria

“Što se Olafa Šolca tiče mislim da je njegov cilj da reaktivira Berlinski proces, koji je od velike i pompezne najave gotovo zamro i potrebno mu je dati injekciju. Ta injekcija može biti Šolcov pokušaj da lično učestvuje u smirivanju tenzija između Beograda i Prištine. Što se Lajčaka i Eskobara tiče, činjenica je da su njih dvojica mnogo više u temi Zapadnog Balkana, da znaju mnogo više i o detaljima samih razgovora između Vučića i Kurtija, te se od njih može očekivati zahtev za konkretizaciju cele priče. Moguće je da imaju neku ponudu za Vučića i Kurtija, moguće je da je ima i Šolc…”, kaže Brkić i zaključuje:

“U svakom slučaju cilj jeste da se spuste tenzije što pre, jer je svet zbog rata u Ukrajini u verovatno najvećoj krizi od Drugog svetskog rata i nikome nije potrebno da se ponovo dižu i zaoštravaju tenzije na Zapadnom Balkanu”.

BONUS VIDEO: Početak sastanka Vučić – Kurti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare