Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Kosovo i Srbija nemaju alternativu osim da postignu končni dogovor o normalizaciji odnosa, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu za Blumberg i dodao da je sazrelo vreme da se to uradi tokom njegovog mandata, prenosi Ljajmi.

„Moramo da imamo sporazum, a vreme je sazrelo tokom mandata naše vlade. Vidim priliku. Ova jesen biće odlučujuća da vidimo da li treba da budemo optimisti“, kazao je Kurti.

Kurti je naveo da vidi potencijal za dogovor u okviru konstelacije administracija na čelu sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Istakao je da je njegova najveća briga što se Vučić još nije dovoljno distancirao od svoje prošlosti, kada je bio ministar informisanja tokom vladavine Slobodana Miloševića.

Kurti je rekao da se više neće odlagati odluka o registarskim tablicama i ličnim dokumentima, dodajući da očekuje da će 1. septembar „biti miran i običan dan“.

„Ako situacija eskalira u nasilje, policija i mirovne snage NATO sa 3.800 pripadnika Kfora staće joj na kraj“, kazao je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

BONUS VIDEO: Početak sastanka Vučić – Kurti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare