Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bs

Ekonomista i potrpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić istakao je kako je svoj novi mandat premijerka Ana Brnabić započela iznošenjem laži kojima "odgovornost za katastrofalnu ekonomsku poziciju Srbije svali na Vladu koja je svoj mandat okončala pre više od 10 godina".

Prva izjava Ane Brnabić koju je demantovao Nikezić odnosi se na medicinske radnike.

Naime, Brnabić se zapitala kako to da medicinski radnici nisu bežali iz Srbije tokom 10 godina, kad je bila zabranjena specijalizacija. S druge strane, Nikezić ističe da zdravstveni radnici zaista nisu odlazili iz države pre 2012. godine, pošto je, prema zvaničnoj statistici, broj zaposlenih u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti od 2002. do 2012. porastao sa 166.000 na 169.000.

Ana Brnabić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Tek kada ste vi došli na vlast, medicinari počinju masovno da beže, pa je do 2020. godine i pojave korone, broj zaposlenih pao na samo 155.000.

Sledeća izjava Ane Brnabić na koju se Nikezić osvrnuo odnosila se na plate medicinskih radnika.

„Rekli ste da će plata doktora biti 1.000 evra, a plata lekara je tada već bila iznad 1.000 evra“, rekla je Brnabić u Skupštini.

Nikezić objašnjava da je osnovnu platu lekara lako izračunati. Naime, potrebno je pomnožiti osnovicu i koeficijent za obračun plate za doktora medicina i dobija se 95.891 dinar.

„To je osnovna plata lekara, za koju zahtevamo da se poveća na 120.000 dinara već tri godine“, kaže Nikezić.

Dušan Nikezić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Brnabić je u Skupštini takođe rekla i da je 2011. godine prosečna plata u Srbiji bila 331 evro. Međutim, Nikezić tvrdi da je ovo neistina. Prema njegovim rečima, prosečna plata u Srbiji te godine bila je 372 evra, što je 10 puta više nego 2000. On takođe smatra da je mnogo važnije to što je tada, plata u Srbiji bila devet odsto veća nego prosečna zarada u Rumuniji. Dodaje i da su sve plate u Evropi i svetu rasle u poslednjih 10 godina, ali je problem što su, u drugim zemljama, rasle brže nego u Srbiji, pa je danas plata u Rumuniji 25 odsto viša nego u Srbiji.

„Kada je minimalna plata bila 14.000 dinara…“, započela je Brnabić svoju narednu izjavu, ali je Nikezić demantuje i pre nego što je stigla da završi rečenicu.

PROČITAJTE JOŠ

„Minimalna plata u maju 2012. godine bila je 21.160 dinara, što je 51 odsto više od 14.000“, ističe Nikezić.

Konačno, Brnabić je istakla, obraćajući se „bivšoj vlasti“ da je hrabro od njih što pričaju o inflaciji.

„Kada ste prvi put postali premijerka, za 1.000 dinara ste mogli da kupite kilogram junetine, brašna, krompira, kupusa i po litar ulja, mleka i jogurta. Danas je za to potrebno 2.000 dinara. To je sve što treba da znate u vezi inflacije“, kaže Nikezić i zaključuje:

„Kada premijerka pokušava da odgovornost za katastrofalnu ekonomsku poziciju Srbije svali na Vladu koja je svoj mandat okončala pre više od 10 godina, jasno je da nije ni stručna ni sposobna da obavlja najodgovorniju funkciju u zemlji“.

BONUS VIDEO Dušan Nikezić: Ono što nam sledi je nestašica mesa, čeka nas slična situacija kao sa mlekom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare