Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas u Skupštini Srbije da je sve što je uradila s kompanijom Rio Tinto radila javno, svesno i s predumišljajem.

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić na današnjoj sednici Skupštine Srbije je rekla da vlast planira da vrati u fokus Rio Tinto i rudarenje litijuma, te da je nova ministarka energetike Dubravka Đedović Negre dovedena s tim ciljem.

“Doveli ste novu ministarku, ali je agenda stara. Doveli ste Dubravku Negre, pravo uz Evropske investicione banke, koja je najveći litijumski investitor. Gospođa je i specijalac propagande, ona je CNN-ov izvestilac za vreme bombaradovanja. Rio Tint sada upravo to i treba, njima treba propaganda, ona će nam uskoro sasvim sigurno početi da priča zelenu priču, litijumsku priču, litujumske baterije, električni automobili itd. Ali narod Srbije mora da zna da se u srcu te litijumske priče nalazi propast za građane Srbije. Narod treba da zna šta sve treba da žrtvuje da bi litijumska agenda zaživela u Srbiji. Znači, treba da predamo dolinu Jadra, Drinu, Savu, Mačvu, Cer, Valjevo, Mionicu, Kolubaru, Suvoborsku gredu i tako redom celu Srbiju. Vazduh, vodu, zemlju, živi svet… Sve gospođo Brnabić na 11 procenata naše teritorije. Znam tačno da ćete vi početi da pričate ko je doveo Rio Tinto, ali da budem potpuno precizna ko god da je doveo Rio Tinto iz bilo koje stranke treba da bude predmet detaljne istrage i da krivično odgovara , uključujući i predsednika republike koji sve to zna“, rekla je Parlić.

Tim povodom, premijerka Ana Brnabić je rekla sledeće:

„Govori se o krivičnim prijavama. Mogu da kažem da je sve što sam radila s Rio Tintom radila javno, svesno, s predumišljajem i to ću reći i na sudu. Ponosna sam na sve što sam radila s Rio Tintom i kako sam radila, a vi ako mislite da je to za krivičnu prijavu a očigledno mislite, ja vas molim da podnesete iste takve krivične prijave i protiv vaših stranačkih kolega. Oni su doveli Rio Tinto u Srbiju“, rekla je Brnabić i dodala:

„Mi nijedan zakon nismo promenili u vezi sa Rio Tintom, to su sve vaše stranačke kolege uradile još 2006. godine. Promenili su Zakon o rudarstvu tako što su obezbedili da onaj koji ima istražna prava automatski dobije i prava na eksploataciju. Molim vas, kumim vas, podnesite krivične prijave i protiv njih, a ja ću sa najvećim zadovoljstvom da se odazovem sudu, da branim šta sam radila, argumentujem šta sam radila i zašto sam to radila, za razliku od vaših partijskih kolega koji se se na sudu ne pojavljuju, ali i dalje šire laži“.

BONUS VIDEO: Poslanica optužila Anu Brnabić za veleizdaju, a novu ministarku Negre da je lobista i specijalista Rio Tinta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar