Foto: Medija centar Beograd

Novi sastav Vlade Srbije biće poznat sutra posle sednice Predsedništva SNS, već se zna da će biti formirana dva nova ministarstva, da će oko 50 odsto ministara biti žene, ali je i dalje nepoznato koliko će ukupno fotelja biti u Nemanjinoj 11 i ko će biti koalicioni partner SNS i da li će ga uopšte biti.

Direktor Agencije Faktor plus Vladimir Pejić smatra da će Vlada Srbije imati približno isti broj ministarstava kao i do sada, jer SNS nije u situaciji da mora da zadovoljava apetite koalicionih partnera.

„SNS vladu može da formira samostalno i ne mora da čini ustupke da partnerima daje ministarska mesta ili neke druge visoke funkcije, zato i nisu potrebna brojna ministarstva“, ocenio je Pejić za Tanjug.

Kaže da može da dođe do podele određenih ministarstava, o čemu je i predsednik Aleksandar Vučić govorio, a teško je sada reći koja ministarstva će i na koji način biti podeljena.

Pejić napominje i da ministarstva bez portfelja nisu beznačajna, navodeći da tu postoje vrlo konkretna zaduženja, a prema njegovoj oceni, dosadašnji ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić će nastaviti da se bavi temama kao što su zadrugarstvo, povratka na selo…

„Očekujem da će on nastaviti to da vodi i ne verujem da će, osim njega, neko od manjih partnera dobiti neko posebno ministarstvo“, rekao je Pejić.

Dodaje da bi stranka Rasima Ljajića mogla da ima ministarstvo, ali s obzirom na to da je lider SDPS-a, rekao da ne želi ponovo da bude ministar, moguće je, kaže, da će neko iz njegove stranke biti u vladi.

„Manje-više, to je to“, rekao je Pejić.

Upitan da li očekuje da neko iz opozicije, a nije prešao cenzus, bude ministar, Pejić kaže da je sve to sada nagađanje, ali ga, dodaje, ne bi iznenadilo da Vučić pozove nekog od njih ili nestranačku ličnost. „Ali teško možemo da predvidimo“, rekao je on.

Vladimir Pejić je ranije ocenio a da će nova vlada biti na neki način koncentraciona, odnosno da će sa naprednjacima u koaliciji biti i SPS, ali i SPAS Aleksandra Šapića, samo je, kaže, pitanje na kom nivou.

Mandatar za sastav nove vlade Ana Brnabić rekla je u nedelju da ne može da priča o imenima i potencijalnim koalicionim partnerima dok ih ne iznese na sednici predsedništva SNS i ne dobije podršku od predsednika Vučića i ostatka partije.

Navela je da će vrlo brzo uputiti predlog narodnoj skupštini i da će nova vlada biti formirana „u naskorije vreme“ i poručila da je ekspoze spreman.

Predsednik Aleksandar Vučić ranije je najavljivao „neočekivane“promene i mogućnost da bi deo vlade mogli da budu predstavnici stranaka koje nisu prešle cenzus na izborima 21. juna, kao i više mogućnostu koje naprednjaci imaju za formiranje vlade.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram