Foto: Medija centar Beograd

SNS sa koalicionim partnerima i prema istraživanjima, a i na različitim izborima, pokazuje dominantnu poziciju, a SPS je vrlo stabilna i pokazuje ozbiljnost partije, ocenio je danas direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus Vladimir Pejić.

On je u intervjuu za „Blic“ ocenio i da svi ostali akteri na političkoj sceni u ovom trenutku pokušavaju da zauzmu što bolju poziciju kako bi tek u nekom narednom periodu izazvali veće promene na političkoj sceni.

Pejić je pregovore vlasti i opozicije ocenio kao dobro organizovane i istakao da se oni često koriste kao deo predizborne kampanje.

„Jasno je da će i nakon njih svako biti na pozicijama kao i pre pregovora“, rekao je on.

Dodao je da bi novi bojkot izbora bio loš i za vlast i za one koji se na bojkot odluče.

„Siguran sam da će i jedni i drugi učiniti sve da do bojkota ne dođe“, ocenio je on.

Odgovarajući na pitanje ko se kako u opoziciji kotira, odgovorio je da je opozicija prilično heterogena i pojedinačno prilično slaba.

„Sa jedne strane imamo partije poput ÐB i koalicije DSS i POKS-a koje zastupaju izrazito nacionalnu politiku i izvesno je da će izaći na izbore, a sa druge strane su ŠP, Narodna stranka, PSG i još nekoliko manjih partija i pokreta čije će učešće na izborima biti neizvesno. Po snazi oni su svi pojedinačno relativno izjednačeni“, rekao je on.

Pejić je ocenio da ne veruje da je moguće da se opozicija u potpunosti ujedini zbog bitnih razlika oko ključnih pitanja, osim ukoliko jedini motiv ne bude borba protiv Vučića.

Govoreći o beogradskim izborima, on je ocenio da istraživanja pokazuju da su šanse opozicije nešto veće na nivou Beograda nego na republičkom nivou.

„Ali u ovom trenutku ne znamo kako će izgledati te liste i ko će se i u kom sastavu boriti protiv Vučića“, rekao je on.

Pejić je istakao da opozicija ne bi smela da beogradske izbore posmatra odvojeno od republičkih i predsedničkih.

„Kad bi bili raspisani samo predsednički izbori, opozicija bi se verovatno mnogo lakše homogenizovala i okupila oko jednog ili malog broja kandidata. Kako to verovatno neće biti slučaj, ne očekujem da Vučić odmerava snagu samo sa jednim protivkandidatom“, rekao je on.

Zaključio je i da će u takvoj konstalaciji snaga opoziciji vrlo teško biti da pronađe kandidata koji bi mogao da pobedi Vučića.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare