Sanja Pavlović Foto:Medija centar Beograd

Sadržaj snimka pretnji i niza uvreda koje je član Veća Opštine Zemun i funkcioner SNS Vladimir Kostić uputio svojoj koleginici, službenici u toj opštini još jednom potvrđuje da je nasilje, a posebno nasilje prema ženama, sveprisutni problem i da se dešava i u privatnoj i u javnoj sferi, kao i na radnom mestu, rekla je za Nova.rs Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra.

„To je kultura nasilja koja se stvara i održava nesankcionisanjem ili neadekvatnim sankcionisanjem“, napomenula je ona.

U ovom slučaju, ukazuje ona, vidimo člana vladajuće partije da verbalno vrši nasilje prema svojoj koleginici, ali toga nisu izuzeti ni muškarci u drugim partijama, na drugim radnim mestima ili u drugim sferama društva.

Zanimljivo je, kako kaže, da ovde upotrebljeni govor nije seksistički, kao što se obično dešava kada je reč o nasilju prema ženama, ali ostaje upitno da li bi se ovaj muškarac na isti način ponašao i prema drugom muškarcu.

„Svaki vid nasilja zaslužuje osudu i sankciju i nadamo se da će do toga doći i u ovom slučaju“, istakla je Pavlović.

Napad na službenicu u Opštini Zemun nije želela da komentariše potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, čije je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u vreme prošle vlade vodilo kampanju „Stop nasilju nad ženama“.  Mihajlović nije odgovorila na pitanje portala Nova.rs da li će reagovati povodom ovog slučaja.

Nema je ostala i Gordana Čomić, ministarka za ljudska prava i dijalog, koja se predstavljala kao borac za prava žena. Ona nije odgovarala na naše pozive i poruke.

Podsećamo, član Veća Opštine Zemun i funkcioner SNS Vladimir Kostić pre devet meseci uputio je pretnje i niz uvreda jednoj službenici u toj opštini ( čije je ime i prezime poznato redakciji Nova.rs), a ceo incident bio je na ivici fizičkog napada. Uprkos brojnim svedocima i pismu koji je napadnuta službenica, u pokušaju da istera pravdu, uputila i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, on do danas nije kažnjen.

Snimak incidenta, koji je objavio i portal Nova.rs, pojavio se na dan kad je jedan od svedoka nasilja nad službenicom otišao u penziju.

Kako je napadnuta službenica navela u pismu predsedniku Vučiću, ona je tog dana u prostorije Opštinskog veća otišla da bi obavila svoj radni zadatak i pomogla predsedniku Saveta za zapošljavanje oko predsedavanja sednicom na kome su članovi Saveta trebalo da iznesu mišljenje o planu zapošljavanja 2020. godine.

Međutim, kako je navela, iz njoj nepoznatih i neobjašnjivih razloga krajnje uvredljivim tonom obratio joj se Vladimir Kostić, nagnuvši se preko stola za kojim je sedela, unoseći joj se u lice, rečima:

„Proći će izbori, a onda ću ti je*ati majku, bolidu jedan, psihopato… Tebe samo retard od predsednika (Dejan Matić) drži. Videćeš ti šta ću ti uraditi“.

Napad se tu nije završio. Kostić je naočigled prisutnih  nastavio sa urlanjem.

„Izađi napolje. Izađi napolje idiote jedan. Idiotski. U pi*ku materinu. Je*em ti mate, da ti je*bem mate. Izađi napolje iz moje kancelarije. Bolesnice jedna. Marš napolje“, čuje se na snimku.

Kostić je vikao u kancelariji, a potom kompletan materijal koji je pripremljen za sednicu bacio kroz prozor. Kako je službenica napisala u pismu Vučiću, taj funkcioner naprednjaka je od obezbeđenja tražio da je izbaci, ali mu je čovek iz obezbeđenja rekao da za njega tu nema posla.

Kako je portalu Nova.rs rekao čovek koji je podelio snimak na društvenim mrežama, niko od njenih prisutnih kolega o tome nije želeo da svedoči.

Budući da je baš u tom periodu Vučić govorio o nasilju nad ženama, službenica iz Opštine Zemun mu je uputila pismo, a odgovor je dobila od Nikole Selakovića, koji je tada bio generalni sekretar.

U odgovoru Selakovića, u koji je portal Nova.rs ima uvid, piše da su “nadležnosti predsednika Republike utvrđena Ustavom”, te da prema Ustavu predsednik Republike nama nadležnosti da postupa po njenoj molbi.

„I pored navedenih činjenica, a u želji da pomognemo, obaveštavamo vas da smo vaš dopis preosledili Gradskoj opštini Zemun, predsedniku Opštine Dejanu Matić, sa molbom da sagleda navode, kao i da o tome budete obavešteni pisnaim putem u zakonskom roku“, piše u odgovoru službenici Opštine Zemun.

Do danas povodom tog incidenta ništa nije preduzeto.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar